
1,5 meter in de kerk niet langer nodig
Op 14 september heeft de overheid bekend gemaakt dat de anderhalvemetermaatregel in verband met corona vanaf zaterdag 25 september niet langer nodig is. Voor kerken betekent dit het einde van veel beperkingen in de zondagse samenkomsten en op andere momenten van samenzijn als gemeente.
We realiseren ons dat dit best een spannend moment is. Voor de één kan het niet snel genoeg gaan, een ander zal het juist veel enger vinden om de kerk binnen te gaan als iedereen weer dicht bij elkaar zit, zonder afstand. Het is goed dat we ons daarvan bewust zijn en elkaar daarin ook respecteren. Het einde van deze maatregel heft onze zorg en verantwoordelijkheid voor elkaar niet op.
richtlijnen overheid vragen om toepassing
Als de overheid de regelgeving rond de anderhalvemetermaatregel loslaat, dan is die ruimte er ook voor de kerken. Van die ruimte mogen we dankbaar gebruik maken. Zeker aan het begin van het nieuwe seizoen is dat bijzonder fijn.
ruimte en veiligheid
Toch willen we ook aandacht vragen voor gemeenteleden - en mensen in hun nabije kring - die te maken hebben met onderliggend lijden en voor hen bij wie vaccinaties geen of onvoldoende bescherming bieden. Daarnaast zijn er mensen die zich vanuit verschillende motieven (nog) niet hebben laten vaccineren.
Het zou te overwegen zijn om in de kerkzaal ruimte te reserveren voor leden die graag naar de kerk willen komen, maar ook de 1,5 meter nog in acht willen nemen.
Voor alle duidelijkheid: het gaat dan niet om een vak voor ongevaccineerden of voor mensen met een negatief testbewijs. Maar het is ruimte waar mensen, die zich anders niet veilig voelen in de kerk, hun plek kunnen innemen.
aanmelden?
Dit kan betekenen dat aanmelden nodig blijft, afhankelijk van de capaciteit van het kerkgebouw en het aantal bezoekers dat de kerk wil bezoeken.
toegangscontrole?
Voor evenementen en horeca wordt gesproken over toegangscontrole met testuitslag of coronapas. Voor het bezoeken van bijvoorbeeld winkels, musea en ook gebedshuizen (zoals men in de breedte ook de kerken aanduidt), is geen coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Wij bevelen een dergelijke toegangscontrole dan ook niet aan.
De kaders zijn helder. Binnen die kaders kan elke gemeente de mogelijkheden onderzoeken voor herstel van de gemeenschap rond Gods Woord. Niet door een strikte toepassing van wel of niet 1,5 meter, maar door in liefde rekening te houden met elkaar.
de jonge kinderen
Nu de anderhalvemetermaatregel verdwijnt, zijn ook kinderen voordat ze naar de kindernevendienst of zondagsschool gaan, weer welkom in de kerk. Als gevolg van de maatregelen kan bij hen en ook bij hun ouders het gevoel zijn gaan leven dat ze er niet bij mochten horen. Geef in de gemeente de ruimte om die gevoelens bespreekbaar te maken en laat vooral aan de kinderen merken dat ze er helemaal bij horen. Bevestig dat ook aan de kinderen, als ze op zondag weer bij hun ouders in de kerk zitten.
doordeweeks
Niet alleen voor de zondagse samenkomsten vervalt de anderhalvemetermaatregel, dit geldt ook voor doordeweekse activiteiten in het kerkgebouw en bij gemeenteleden thuis. Het is voor leiders verstandig om te inventariseren of dit bij deelnemers eventueel op bezwaren stuit en om naar alternatieven te zoeken als dit het geval is. Zo voorkom je in al het enthousiasme over verruiming van de mogelijkheden, dat leden buitengesloten worden van activiteiten en zich bezwaard voelen om dat kenbaar te maken.
tot slot
Het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) komt later met een advies. Mochten we aanleiding zien om daarmee bovenstaand advies aan te scherpen, dan melden we dat zo spoedig mogelijk.
_______
Bron: regiegroep corona CGK, Steunpunt Kerkenwerk, Diaconaal Steunpunt
Contactpersonen / meer informatie: Dienstenbureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl
alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |