header coronanieuws

Coronanieuws: corona in de lijdenstijd

uitgave van Dienstenbureau CGK | 2 april 2020
Deze nieuwsbrief is voor:
U ontvangt deze als vertegenwoordiger van uw kerk, van een deputaatschap of het moderamen van de generale synode. Ieder die wil, kan zich persoonlijk abonneren via www.cgk.nl/nieuwsbrief.

eerste edities Coronanieuws gemist?


Lees ze hier alsnog.

corona in de lijdenstijd

a crack in everything
Wie had bij de start van de lijdenstijd kunnen vermoeden, dat we in een periode van landelijk en zelfs wereldwijd lijden terecht zouden komen. De lijdenstijd van 2020 lijkt volledig in het teken te staan van het coronavirus. Aanleiding voor bezinning.
Meer lezen

thuis heilig avondmaal vieren?

kan dat wel?
Hoe vier je heilig avondmaal in deze tijd van internetkerkdiensten? Kan dat wel? Deze vraag hebben we voorgelegd aan ds. Maarten Groen, secretaris deputaten eredienst.
Meer lezen

wegvallen collecte-inkomsten

Het wegvallen van inkomsten uit collecten bezorgt kerken hoofdbrekens, zo meldde het RD op 31 maart. Jos van den Berg (manager Dienstenbureau) reageert: 'Wij registreren niet wat kerken aan individuele inkomsten ontvangen.' Wel weet hij dat er in zijn eigen gemeente, de Pniëlkerk in Veenendaal, 'een duidelijke afname' van inkomsten zichtbaar is.
een duidelijke afname
Dit speelt in het hele land, we komen er in onze volgende nieuwsbrief op terug.

rechten voor (online) kerkdiensten

rechten voor (online) kerkdiensten
Als we liederen projecteren, op een muziekinstrument spelen, uitzenden of streamen hebben we te maken met rechten: auteursrechten en streamingsrechten. Om een lied ten gehore te brengen, hebben we dus meerdere licenties nodig. We horen over YouTube-waarschuwingen en blokkeringen, als kerkelijke kanalen zonder toestemming gebruik maken van video's. In deze tijd van veel online diensten is het dus belangrijk om te zorgen dat je kerk over de benodigde rechten beschikt om legaal uitzendingen of livestreams te verzorgen.
Meer lezen

hoe houd je het in je gezin uit met elkaar?

geloof in het gezin heeft tips
Van de jeugdbonden ontvingen we dit artikel. De uitdaging van deze tijd is om het met elkaar in een gezin uit te houden. Alles gaat anders dan anders en dat heeft zijn weerslag op iedereen. Daarom is onze eerste tip: stel je eisen niet te hoog. Het is volstrekt logisch dat er nu minder werk uit ieders handen komt.
Meer lezen
gratis teksten, liederen en gebeden

ouderenpastoraat: tip

De IZB biedt kerken een handreiking bij het telefonische pastorale contact met oudere gemeenteleden. Via deze site zijn gratis teksten, liederen en gebeden te beschikbaar voor gebruik daarbij.

Tip voor verdieping!

Verenigingen en bijbelstudiegroepen komen niet meer bij elkaar. Zoek je toch materiaal om je in te verdiepen, misschien wel juist in de lijdenstijd?
Weetwatjegelooft.nl heeft vanwege de huidige situatie van thuisquarantaine tijdelijk alle studiemateriaal gratis beschikbaar gesteld. Meer dan 300 video’s en podcasts over thema’s rond Bijbel, geloven en kerkzijn. Zie: www.weetwatjegelooft.nl.
gratis bijbelstudies Weetwatjegelooft.nl

uitvaart in coronatijd

denken over wat nog wél kan
Het overlijden van een geliefde is altijd ingrijpend, maar in tijd van verregaande fysieke beperkingen is dat nog veel meer het geval. Ds. W.J. van Gent deelt wat van zijn ervaringen.
Meer lezen

meer informatie en contact

Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
CGK Dienstenbureau | Ghandistraat 2 | 3902 KD Veenendaal
volg ons op:
twitter facebook linkedin website