header coronanieuws

Coronanieuws: oog voor elkaar houden

uitgave van Dienstenbureau CGK | 16 april 2020
Deze nieuwsbrief is voor:
U ontvangt deze als vertegenwoordiger van uw kerk, van een deputaatschap of het moderamen van de generale synode. Ieder die wil, kan zich persoonlijk abonneren via www.cgk.nl/nieuwsbrief.

doordeweekse inspiratie

AZ Middelburg Paaslied 450x600
Verenigingen, koren, bijbelstudiegroepen ... ze kunnen niet bij elkaar komen. Maar we hebben elkaar misschien wel harder nodig dan ooit. Hoe kunnen we doordeweeks samen kerk blijven? Een rondgang langs de kerken toont creatieve oplossingen.
Meer lezen

uitstel huwelijksbevestiging?

kerkelijke bevestiging op een andere dag
Trouwen in deze maanden. Kan dat wel? Het onderwerp blijkt vragen op te roepen. Want: in het stadhuis een bescheiden bijeenkomst lukt misschien nog wel, maar de kerkelijke bevestiging - voor veel stellen belangrijker dan de burgerlijke plechtigheid - is een ander verhaal. We merken dat er vragen leven bij kerkenraden en leden van onze kerken.
Meer lezen

#nietalleen - behoefte aan luisterend oor

#nietalleen - vooral behoefte aan luisterend oor
Een paar weken geleden deden deputaten diaconaat de oproep om aan te sluiten bij #nietalleen, een platform dat mensen helpt naar elkaar om te zien. Op die oproep kwam gehoor. Inmiddels staan er 60 CGK’s op de kaart van #nietalleen. Via www.nietalleen.nl en telefoonnummer 0800-1322 worden hulpvragen verbonden aan lokale kerken en organisaties.
Meer lezen

alleenstaande kinderen op Lesbos

noodklok over de situatie van vluchtelingen
Hulpverlenende organisaties luiden de noodklok over de situatie van vluchtelingen op eilanden zoals Lesbos. De situatie van 20.000 vluchtelingen in kamp Moria was al ernstig - 1 kraan voor 1.300 mensen en een open riool - maar is verslechterd door de uitbraak van het coronavirus.
Meer lezen

actie noodhulp corona

voor de allerkwetsbaarsten in de wereld
Wij kondigen vast de noodhulpactie aan die binnenkort officieel van start gaat. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika waar onze partnerkerken en -organisaties actief zijn, is de corona-uitbraak een ramp. Daar hoef je niet te rekenen op miljardeninjecties van de overheid en op sociale vangnetten, om over voldoende IC-bedden maar te zwijgen …
Meer lezen

elke week diensten met doventolk

op zondag 19 april vanuit de TUA
Iedere week is er een uitzending van een kerkdienst met gebarentaal. Op zondagmorgen 19 april gaat prof.dr. J.W. Maris (niet op de foto) voor vanuit de aula van de TUA in Apeldoorn. Het thema is: Een vreemde zaligspreking met Pasen.
Meer lezen

financiële zorgen: zzp'ers in de kerk

financiele zorgen 800 600
Voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn de gevolgen van de overheidsmaatregelen vanwege corona ingrijpend. Ze zijn voor hun inkomen afhankelijk van opdrachten en ontvangen dus geen regulier salaris. Daardoor komen zij niet in aanmerking voor werkloosheidsuitkeringen voor werknemers. Wat kunnen zij doen en kunnen we als kerk iets voor hen betekenen?
Meer lezen

schrijnend ... denkt u mee?

schrijnende situaties
Ouderen die hun kinderen niet meer mogen zien, chronisch zieken die geen therapie meer krijgen omdat hulpverleners niet dichtbij mogen komen, kinderen die door hun thuissituatie grote schoolachterstanden oplopen, mensen met nuluren-contracten zonder inkomsten doordat ze niet meer worden opgeroepen ...
Hebt u ook te maken met een schrijnende situatie? Wilt u er iets van delen met ons? Ook hoe de kerk misschien een rol kan spelen? Aan de hand van de berichten die we ontvangen, gaan we een wat groter artikel maken. Om te laten zien wat schrijnt en om waar mogelijk een weg te wijzen, hoop te bieden. Ook dat zien we als een taak van kerken en geloofsgemeenschappen. Mail ons via verbinding@cgk.nl.

meer informatie en contact

Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
CGK Dienstenbureau | Ghandistraat 2 | 3902 KD Veenendaal
volg ons op:
twitter facebook linkedin website