header coronanieuws

Coronanieuws: anderhalve meter in de kerk

uitgave van Dienstenbureau CGK | 23 april 2020
Deze nieuwsbrief is voor:
U ontvangt deze als vertegenwoordiger van uw kerk, van een deputaatschap of het moderamen van de generale synode. Ieder die wil, kan zich persoonlijk abonneren via www.cgk.nl/nieuwsbrief.

kerk in anderhalve-metersamenleving: hoe?

laten we daarover nadenken
‘Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf’, gaf premier Rutte aan. De samenleving zal op een andere manier georganiseerd worden. Daar denkt de kapper op de hoek over na, de autorijschool en de fysiotherapeut. Een anderhalve-metersamenleving vraagt een reorganisatie van openbaar vervoer, scholen, horeca, cultuur, evenementen én van de wijze waarop kerkdiensten georganiseerd worden.
Meer lezen

doop en belijdenis kunnen even niet

bijdrage van ds. Van Dalen en prof. Selderhuis
Ds. Lieuwejan van Dalen (Hoogeveen) deelt ervaringen en beslissingen van zijn kerkenraad rond doop en belijdenis. Het zijn onderwerpen die in steeds meer gemeenten actueel worden. Op ons verzoek reageert ook prof. Herman Selderhuis.
Meer lezen

preken voor een lege kerk

en voor het oog van de camera
Ineens staan we als predikanten voor een nieuwe situatie: preken in een kerk waar amper mensen zijn en praten tegen een camera. Dat is wennen.
Meer lezen

tip: webinars

pastoraat in coronatijd
Drie seminars, online te volgen. Bekijk het actuele aanbod vanuit PThU en TUK voor predikanten, kringleiders en ambtsdragers:
  • Alledaags pastoraat in coronatijd (29 april)
  • Crisispastoraat en corona (6 mei)
  • Samenlevingspastoraat (13 mei)
- - klik hier voor meer informatie - -

hartverscheurende situaties in zorginstellingen

bewoners sterven alleen
'Wat wij nooit hadden verwacht, zien we nu gebeuren: bewoners sterven alleen. Alléén! En wij staan machteloos.' Aan het woord is een verpleegkundige uit een verzorgingshuis.
Meer lezen

training vrijwilligers

Vanwege de coronacrisis is er een groot risico dat mensen in eenzaamheid moeten sterven. Verschillende hospices, verpleeghuizen en terminale thuishulpteams zoeken naar versterking van hun teams door vrijwilligers.
NPV traint vrijwilligers

#nietalleen sterven

De NPV biedt een training voor vrijwilligers. Meld je aan via deze link. Je wordt dan uitgenodigd voor een telefonische intake. Terwijl jij de training (op afstand) volgt, gaat de NPV op zoek naar een organisatie in jouw omgeving waar je kunt worden ingezet.

‘ik pen benieuwd’

in Kornhorn schrijven ouderen brieven aan jongeren
Nee, deze titel bevat geen schrijffout. Integendeel. Wel een origineel idee, dat met enthousiasme wordt opgepakt in Kornhorn: ouderen schrijven brieven aan jongeren. Een brief waar iemand echt voor is gaan zitten, een postzegel voor heeft gekocht en naar de brievenbus gebracht.
Meer lezen

zorgen voor jezelf bij stress en onrust

blijf gezond: lichamelijk, psychisch en sociaal
Wat kun je doen als je bij jezelf merkt dat onrust en stress toenemen? De psycho-pastorale steungroep van CGK Bennekom deelde in eigen gemeente adviezen hoe je voor jezelf kunt zorgen in tijden van stress.
Meer lezen

mogelijkheden om Evangelie te delen

mogelijkheden om evangelie te delen
Biedt de coronapandemie bijzondere mogelijkheden om het Evangelie te delen? Missionair consulent ds. Peter L.D. Visser gaat in op deze vraag.
Meer lezen

noodhulp

De noodhulpactie voor corona wereldwijd start op dinsdag 28 april
noodhulpactie vanaf 28 april
denk aan het schoonmaken van microfoons

schone microfoon

Een predikant wees ons erop dat hij zich ongemakkelijk voelde bij het gebruik van een headset.
We zien dat men in de Tweede Kamer elke keer de microfoon schoonmaakt.
In het kader van zorgvuldigheid is het belangrijk om te zorgen voor een schone microfoon voor predikant en andere sprekers. Het is wellicht aan te bevelen nu geen headset te gebruiken, maar een microfoon die kan worden vastgemaakt op das of revers.

deze nieuwsbrief

Hartelijk dank voor de reacties die wij ontvangen op deze nieuwsbrief, inclusief themasuggesties en verzoeken. We blijven bereikbaar op verbinding@cgk.nl, ons centrale e-mailadres in coronatijd.
Vanuit huis verzamelen we met een klein redactieteam van het Dienstenbureau onderwerpen en artikelen om onze kerken mee te dienen. Een indruk van de statistieken tot nu toe: het aantal abonnees groeit nog steeds, 65-80% van de abonnees blijkt de nieuwsbrief te lezen en 35-50% van de lezers klikt door naar meer informatie. Dat zijn zeer goede percentages, we zijn dankbaar dat we in een behoefte voorzien.
Om u (toch) niet te overladen met berichten, gaan wij de nieuwsbrief voortaan tweewekelijks verzenden. We werken al aan artikelen over: schrijnende situaties en: voorbereiding voor het nieuwe seizoen.

De volgende coronanieuwsbrief verschijnt op DV 7 mei.

meer informatie en contact

Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
CGK Dienstenbureau | Ghandistraat 2 | 3902 KD Veenendaal
volg ons op:
twitter facebook linkedin website