header coronanieuws

Coronanieuws: veelgestelde vragen

uitgave van Dienstenbureau CGK | 28 mei 2020
Deze nieuwsbrief is voor:
U ontvangt deze als vertegenwoordiger van uw kerk, van een deputaatschap of het moderamen van de generale synode. Ieder die wil, kan zich persoonlijk abonneren via www.cgk.nl/nieuwsbrief.

samenkomen in het ‘nieuwe normaal’

hoe ga je om met uiteenlopende reacties?
‘Aan die hal moet echt wat gedaan worden. Die nodigt uit tot praten, tot ontmoeting. Als eerste moeten de statafels eruit.’ Gedragskundige Leendert van Dam uit Den Helder geeft enkele handvatten om in het nieuwe normaal met verscheidenheid in de gemeente om te gaan.
Meer lezen

‘oefen, probeer en leer’

is het advies van Kooijman en Legemaat uit Scherpenzeel
Martijn Kooijman en Gijsbert Legemaat zijn als leden van de CGK Scherpenzeel betrokken bij het herinrichten van de kerk. Een interview met tips en tricks.
Meer lezen

veelgestelde vragen

We ontvangen bij het Dienstenbureau veel vragen uit de kerken, naar aanleiding van de richtlijnen en het format gebruiksplan. Daar zijn we blij mee, we denken graag mee.
Inmiddels hebben we op de website een pagina gemaakt met vragen en antwoorden die relevant zijn voor meer dan één kerk.
antwoorden in de coronavraagbaak
Zie www.cgk.nl/coronavraagbaak.
Blijf vooral uw vragen stellen, bij voorkeur via verbinding@cgk.nl. Wij vullen daarmee de vraagbaakpagina op de website aan. Zo zijn we elkaar ook in deze zaken tot hand en voet!

ventileren: zet ramen en deuren open

lees meer over onderzoeksresultaten
Ons advies is kort gezegd: zet tijdens en na de kerkdienst ramen en deuren zoveel mogelijk open, voor de verversing van de lucht in de kerk. Naar aanleiding van vragen over ventilatie en aerosolen hebben wij op de website van het RIVM informatie gevonden die ook voor kerken relevant kan zijn.
Meer lezen

'hé moppie, ik heb goed nieuws!'

aan de slag met hulpvragen in de buurt
Iman, alleenstaande moeder van zeven kinderen, woont in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. De eerste weken van de coronatijd bleef Iman op dringend advies van haar kinderen thuis. Met haar COPD valt ze in de risicogroep. Maar thuiszitten bleek niets voor haar. Ze kreeg vanuit haar buurt steeds meer vragen om hulp.
Meer lezen

geen uitstel actualisatie anbi

lever de anbi-gegevens op tijd aan
De deadline van 1 juli 2020 voor publicatie van het anbi-document blijft staan. Uitstel vanwege de coronacrisis is van de baan. Het is dus van belang dat alle kerken in ons kerkverband op tijd de anbi-gegevens aanleveren bij het Dienstenbureau.
Meer lezen

handige apps in ontwikkeling (met tips)

een voorbeeldapp, hebt u meer tips?
Nu we ons steeds meer voorbereiden op een andere organisatie en inrichting van kerkdiensten, denken we veel na over de vraag: hoe? Dat nadenken doen we als kerken, lokaal en landelijk. Maar we weten ook van creatieve mensen, die hun (technische) kennis en ervaring gebruiken om praktische hulpmiddelen te maken, waar de kerk iets aan heeft, bijvoorbeeld voor haar uitnodigingsbeleid.
Meer lezen

jeugd en jongeren

meer mogelijkheden vanaf 1 juni
Ook voor jongeren ontstaan weer meer mogelijkheden om samen dingen te ondernemen. LCJ en CGJO geven tips. Bijvoorbeeld: 1,5 meter jeugdwerk vanaf 1 juni (zie: CGJO), video 'Christus belijden' en online kinderevent 'Verliezen is winnen' op 30 mei (zie: LCJ). Laat u inspireren door onze jeugdbonden en de platforms van kerk en gezin online en MissieNederland.

meer informatie en contact

Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
CGK Dienstenbureau | Ghandistraat 2 | 3902 KD Veenendaal
volg ons op:
twitter facebook linkedin website