header coronanieuws

Coronanieuws: een spannend seizoen

uitgave van Dienstenbureau CGK | 18 juni 2020
Deze nieuwsbrief is voor:
U ontvangt deze als vertegenwoordiger van uw kerk, van een deputaatschap of het moderamen van de generale synode. Ieder die wil, kan zich persoonlijk abonneren via www.cgk.nl/nieuwsbrief.

voorlopig de laatste ...

Als er na vandaag geen dringend nieuws meer komt, is dit onze laatste nieuwsbrief voor de zomervakantie.
In de loop van augustus hopen wij weer met een vervolg te komen. Die nieuwsbrief zal dan, denken wij, vooral in het teken staan van het nieuwe seizoen en het opstarten van kerkelijke activiteiten.
Dringend nieuws kan bijvoorbeeld zijn dat het OMT (Outbreak Management Team) van het RIVM komt met een nader advies over zingen. We ontvangen hierover veel vragen en willen u zo snel mogelijk op de hoogte brengen van eventuele nieuwe feiten.

wij blijven bereikbaar

Tot die tijd: blijf ons vooral mailen via verbinding@cgk.nl! Wij blijven de hele zomer bereikbaar, beantwoorden graag uw vragen en denken met u mee als u ons dingen voorlegt.
vragen, antwoorden en praktische downloads
www.cgk.nl/coronavraagbaak | verbinding@cgk.nl

zou ik niet van harte zingen?

enige suggesties om in de nood te voorzien
Wat precies het effect van zingen is op de verspreiding van het virus, wordt nog onderzocht, maar vooralsnog wordt volgens de richtlijnen van het RIVM het zingen sterk afgeraden. Dat is bijzonder pijnlijk. Zingen is een wezenlijk onderdeel van de eredienst. Het zijn momenten waarop de gemeente aan het woord komt en haar geloof in alle aspecten uit. Het verbindt met God en met elkaar. Enkele suggesties om in deze nood enigszins te voorzien.
Meer lezen

een spannend seizoen voor grote gemeenten

een grote uitdaging als je gemeente meer dan 1000 leden telt
Grote gemeenten, zoals Urk Eben Haëzer (1700 leden) en Zwolle (4500 leden), staan voor een grote uitdaging in deze tijd van coronamaatregelen. Wij spraken met ds. Alwin Uitslag (Urk) en ds. Nico Vennik (Zwolle).
Meer lezen

de kracht van de beperking

hoe kunnen we toch vorm geven aan onze roeping?
Het vraagt nogal wat van kerken om de basis van het gemeentelijk leven in stand te houden. Samenkomen in een dienst is beperkt mogelijk. Vrijwel alle werk ‘naar buiten’ ligt stil, want het minimale gemeenteleven gaande houden neemt alle energie. Hoe kunnen we toch goed vorm geven aan de roeping van de gemeente (‘boven’, ‘binnen’ én ‘buiten’)?
Meer lezen

een beetje verwarrend

als je de maatregelen rond corona niet goed begrijpt
Een bijdrage die tot nadenken stemt. Herkent u dergelijke situaties in uw gemeente? Zaterdagmiddag belde ze. ‘Ik wil morgen naar de kerk. Kunnen jullie me komen halen?’ ‘Ik geef het door. Het wordt geregeld.’ ‘Dat is goed. Ik schrijf het meteen op, anders vergeet ik het weer. Ik vergeet alles de laatste tijd.'
Meer lezen

platform #nietalleen blijft bestaan

want het is van betekenis
Het platform #nietalleen, speciaal opgericht in coronatijd, blijft bestaan. Met onze kerken zijn we netwerkpartner, samen met een brede groep andere kerken en christelijke organisaties. In de afgelopen periode nam bijna 7000 keer iemand contact op met het platform. Er zijn meer dan 2000 hulpvragen gekoppeld aan hulpaanbod. En voor nog veel meer mensen betekende #nietalleen een luisterend oor.
Meer lezen

#jeugdwerkkan, vóór de zomervakantie!

tips voor offline jeugdwerk
Weer starten met offline jeugdwerk? De CGJO zette een paar ideeën op een rij om dat op een goede manier te doen.
Meer lezen

jeugdwerk op anderhalve meter

een jeugdwerkprotocol
Het jeugdwerk is een wezenlijk onderdeel van het gemeente-zijn. Op 10 juni kwamen de jeugdwerkorganisaties HHJO, HJW, JBGG, LCJ en de Bond van Hervormde Zondagsscholen gezamenlijk met een protocol voor kerkelijk jeugdwerk.
Meer lezen

meer informatie en contact

Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
CGK Dienstenbureau | Ghandistraat 2 | 3902 KD Veenendaal
volg ons op:
twitter facebook linkedin website