Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

Alpha Online: nog nooit zoveel deelnemers

Pionier Martijn Rutgers twitterde enkele weken geleden: Vanavond begint bij @OASENieuwWest een online @alphacursusNL met 21 deelnemers. Zoveel hebben we er bij onze 'normale' Alpha­cursus nog nooit gehad. Deze crisis biedt ook kansen!

Dat is interessant! Ferdinand Ploegman, Alpha­leider binnen Oase, vertelt er meer over.

 

werven deelnemers

Inmiddels hebben we een kennis­ma­kings­avond en twee Alpha-avonden gehad. Er doen 18 deelnemers mee. Er hadden zich meer mensen aangemeld, maar zij kregen het technisch niet voor elkaar om deel te nemen of haakten toch op het laatste moment af.’

Maar 18 deelnemers blijft een prachtige groep voor de Alpha-cursus.

Ferdinand: ‘We hebben samen­werking gezocht met andere kerken. Cursisten komen voor het grootste deel uit onze eigen netwerken, dus mensen die (sinds kort) naar de kerk gingen of relaties van mensen binnen de kerk die we hebben benaderd. Ook hebben we in de lokale krant een adver­tentie en een begeleidend stukje gezet, hierop hebben drie mensen gerea­geerd.

 

de avonden

De avond bestaat voor de deelnemers uit drie delen:

  1. ontmoeting
    Tussen 19.30 en 20.00 uur kan iedereen inloggen en even kort bijpraten met elkaar. We moedigen aan om een kopje thee of koffie erbij te nemen en iets lekkers. Dit als vervanging van de maaltijd, die we normaal gesproken altijd hebben. Voor de eerste avond hebben we bij iedereen een tasje gebracht met onder meer een pak stroop­wafels en een pakje thee. Op de Pickwick-theezakjes staan ook vragen die je kunt gebruiken om kennis te maken. Deze persoon­lijke aandacht van een tasje brengen aan de deur en een kort gesprekje maakt de cursus persoon­lijker en is zeer aan te bevelen.
  2. onderwijs
    Na 20.00 uur verwelkomt de host van de avond de groep, blikt kort terug op de vorige avond en legt het onderwerp van de avond uit. Daarna wordt de link naar het filmpje van ‘Apha Filmseries gedeeld en kijkt iedereen er op zijn eigen computer naar.
  3. groepen
    Daarna bespreken we in groepjes van 5-7 personen het filmpje en het onderwerp van die avond.  Na een half uur keert iedereen terug in de centrale meeting. De host sluit de avond af en daarna kun je nog kort blijven hangen om even na te praten.

Als alle deelnemers zijn uitgelogd, delen de gespreks­leiders met elkaar hun ervaringen en sluiten de avond af met gebed.

toch persoonlijk

Tot nu toe hebben we mooie gesprekken in de groepen en worden er, ondanks de afstand, via de computer toch persoon­lijke dingen gedeeld. Zoals kortge­leden op de avond over het kruis. Er waren persoon­lijke gesprekken over het onderwerp ‘vergeving’ en hoe mensen daarmee worstelen.

focus op 'buiten'

Kortom, het is niet zoals we gewend zijn en we missen het persoon­lijke element, maar toch bevalt deze manier van werken wel. Het lukt om een focus op ‘buiten’ te blijven houden, ook voor mensen die niet gewend zijn om naar de kerk te komen. In deze tijd is het heel makkelijk om als kerk ‘intern’ gericht te blijven, om alleen aandacht te hebben voor ‘eigen’ mensen (hoe belangrijk ook). Laten we niet vergeten om er juist te zijn voor de mensen die eenzaam zijn buiten de kerk.

 

Alpha is een prachtige manier om in contact te komen en mensen verder te helpen!’

Print Friendly, PDF & Email