
anbi
De Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland (CGK) zijn door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en hebben een groepsbeschikking ontvangen. Vanaf 1 januari 2008 komen alle zelfstandige onderdelen, samenwerkingsverbanden en (andere) kerkelijke rechtspersonen van ons kerkverband ‘automatisch’ in aanmerking voor de fiscale faciliteiten van vrijstelling van schenkings- en successierecht, en voor aftrekbaarheid van giften voor de inkomstenbelasting.
Alle plaatselijke kerken en de daaronder samenhangende organisaties als diaconie, zendingscommissie, evangelisatiecommissie, werkgroepen hulpverlening binnen- en buitenland, en de in het Jaarboek vermelde samenwerkingsverbanden die tot ons kerkgenootschap behoren, vallen dus onder de afgegeven groepsbeschikking vallen.
Wij adviseren om bij de tenaamstelling van bankrekeningen e.d. de naam van de kerk te gebruiken, bijvoorbeeld ‘Commissie Roemenië van de CGK te Heuvelheide’.
Voor meer informatie over de ANBI-regeling of andere financiële zaken, kunt u contact opnemen met het Dienstenbureau.
waarom is ANBI belangrijk?
Wie een gift geeft aan een ANBI-instelling, mag het bedrag aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Bovendien is de ontvangende instelling (kerken of goede doelen) vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Voor leden van een kerk is de giftenaftrek een extra stimulans om te geven. Als een rechtspersoon die tot de CGK behoort niet aan de ANBI-regels voldoet, kan de ANBI-status vervallen. Dit zal dan een daling van kerkelijke inkomsten tot gevolg hebben.
ANBI-regels
De CGK heeft van de belastingdienst een groepsbeschikking gekregen. Deze is van toepassing op alle rechtspersonen die tot de kerk behoren (zoals de plaatselijke gemeenten en classicale vergaderingen). De voorwaarden waaraan een ANBI moet voldoen, staan op de website van de belastingdienst.
Alleen de instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de ANBI-regeling, kunnen in de groepsbeschikking worden opgenomen. Het kan zijn dat één instelling binnen de groep op een bepaald moment niet meer voldoet aan de voorwaarden. Dat heeft geen gevolgen voor de overige instellingen binnen de groep. Alleen de instelling die niet meer aan de voorwaarden voldoet, verliest haar ANBI-status.
Publicatieplicht
Elk kerkelijk onderdeel dat gebruik wil maken van de ANBI-status is met verplicht om op digitale manier (dus: online) transparant te zijn over: bestuur, beloning, doel en beleidsplan, jaarrekening en jaarverslag. Het kerkelijk onderdeel kan deze gegevens op een eigen website publiceren, maar daarnaast is het ook belangrijk deze gegevens te publiceren op de landelijke CGK-website, omdat deze website (cgk.nl/anbi-lijst) voor de fiscus de formele referentie is.
wat moet er online te zien zijn?
- naam van de gemeente, classis of ander kerkelijk rechtspersoon (NB: de kerkordelijk juiste naam!);
- het RSIN- of fiscaal nummer;
- KvK nummer;
- contactgegevens (post- of bezoekadres, telefoonnummer of e-mailadres);
- bestuurssamenstelling (géén namen en/of adressen bestuursleden);
- het eigen beleidsplan (hoofdlijnen in begrijpelijk Nederlands) met verwijzing (link) naar beleidsplan landelijke kerk;
- het beloningsbeleid (verwezen kan worden naar de richtlijnen van deputaten financiële zaken (voor predikanten) en naar de regeling arbeidsvoorwaarden Protestantse Kerk (voor kosters en kerkelijk werkers) en de vindplaats daarvan – indien van toepassing);
- de doelstelling van de instelling (duidelijke samenvatting);
- een (jaarlijks) verslag van de uitgeoefende activiteiten (hoofdlijnen in begrijpelijk Nederlands);
- een financiële verantwoording: samenvatting van de staat van baten en lasten met toelichting over het afgesloten boekjaar en voorgaand boekjaar. Een beknopt overzicht van de voorgenomen bestedingen met toelichting daarop (begroting huidig boekjaar).
wat doet het Dienstenbureau?
- Het Dienstenbureau heeft alle tot de CGK behorende kerkrechtelijke rechtspersonen via het CIO doorgegeven aan de Belastingdienst.
- Wij zorgen ervoor dat deze rechtspersonen vindbaar zijn op cgk.nl/anbi.
- Wij verzorgen ook de (adres)wijzigingen naar de Belastingdienst. Dat geldt ook voor mutaties van rechtspersonen (bijv. samengaan, stichting of opheffing van gemeenten).
- Wij spannen ons in om erop toe te zien dat alle zelfstandige onderdelen (plaatselijke kerken) blijven voldoen aan de wettelijke criteria die gelden voor alle ANBI-instellingen.
wat moet u doen?
- Gebruik het format op de website om de vereiste transparantiegegevens in te vullen. Let op dat u bij de financiële cijfers ook de cijfers van de diaconie meeneemt.
- Zet het ingevulde format online en mail het document jaarlijks voor 1 juli (liefst in april/mei) naar het Dienstenbureau: b.groothedde@cgk.nl
Wilt u nog meer weten? Mail dan naar b.groothedde@cgk.nl.
giftenaftrek vrijwilligers ANBI-instelling
Over de voorwaarden waaronder iemand een gift kan opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting bestaan misverstanden. Het is bijvoorbeeld niet voldoende als u een zogenaamde vrijwilligersverklaring hebt.
De Christelijke Gereformeerde Kerken hebben een groepsbeschikking ANBI. Onder deze beschikking vallen alle onderdelen van de Christelijke Gereformeerde Kerken op regionaal en plaatselijk niveau, zoals de {gemeenten/kerken}.
Daarom heeft de belastingdienst deze brief aan het Dienstenbureau gezonden, met het verzoek dit bekend te maken aan alle instellingen die onder de groepsbeschikking vallen.
De bedoelde brief is hieronder te downloaden.
In deze brief wordt nader toegelicht wanneer een vrijwilliger in aanmerking kan komen voor giftenaftrek:
- als de vrijwilliger afziet van een vergoeding voor zijn inzet;
- als de vrijwilliger kosten maakt en daarvoor geen vergoeding krijgt of daarvan afziet.
Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de belastingtelefoon (0800-0543) of tot het Dienstenbureau (telefoon: 0318-582355).
Neem contact op met uw lokale gemeente/kerk om na te gaan of deze een regeling heeft getroffen voor een vrijwilligersvergoeding die voldoet aan de eisen van de belastingdienst.
ANBI-lijst kerken
Klik hier voor de totale lijst van de ANBI-gegevens van de plaatselijke kerken.
ANBI-lijst classes en ps
Klik hier voor de ANBI-gegevens van de classes en de particuliere synodes.
ANBI-lijst overige
Klik hier voor de ANBI-gegevens van bijvoorbeeld deputaatschappen en bonden.