Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

bijna vijftig en dan naar de Bijbelschool

Net buiten de Mozam­bi­kaanse stad Mocuba ligt het terrein waar een Bijbel­school is met de mooie naam: Laten we het Woord bewaren (EBOM). Tijdens een werkbezoek aan die school sprak ds. Arjan Witzier met ds. Mario Duarte Martins. Hij legt uit welke betekenis die Bijbel­school voor hem heeft gehad.

cursus

Ds. Duarte Martins is predikant van de Igreja de Christo in de stad Alto Molocue. Hij geeft samen met ds. Estevão Campana leiding aan twaalf gemeentes van de Igreja de Christo in die stad. We bezoeken zijn gemeente op zondag, maar we hadden hem al eerder ontmoet bij een verga­dering op de Bijbel­school. Hij vertelt ons dat hij al jaren predikant was, en dat hij, toen hij bijna vijftig werd, bedacht: misschien moet ik toch ook maar eens een cursus gaan volgen bij de EBOM.

 

nieuwe kennis

Nadat hij zich had ingeschreven moest hij drie jaar lang de school­banken weer in. ‘Die school­banken waren niet het ergste’, vertelde hij. ‘Het moeilijkste was dat ik ontdekte, dat ik eigenlijk niet wist wat het betekent om dominee te zijn of wat het werk van predikant inhoudt. En ook dat ik in mijn preken nogal on-Bijbels onderwijs had gegeven. Ik had de gemeente niet het Woord van de Here doorge­geven, maar heel vaak mij eigen bedenksels. Gelukkig geeft God me tijd van leven, en kan ik nu in de dienst en in de klassen die ik geef, de fouten recht­zetten die ik vroeger gemaakt heb. Ik ben ontzettend dankbaar voor wat ik op EBOM heb geleerd. Ik hoop dat EBOM ook nog lang blijft bestaan, want er zijn nog veel voorgangers zoals ik was voordat ik de cursus volgde.’

 

doorgeven

Als we de zondag daarop in Alto Molocue naar de kerk gaan, maken we kennis met een groep mensen die nu een eigen klas hebben gevormd, waar onder andere ds. Duarte Martins lesgeeft – en zo doorgeeft wat hij zelf heeft ontvangen. We maken ook kennis met de oude ds. Fario Raul Matxaro. Hij is achten­ze­ventig jaar oud, en deelt nog graag het Evangelie met mensen uit zijn omgeving. Hij is degene die lang geleden begon in Alto Molocue met de verkon­diging van het Evangelie, waardoor de Igreja de Christo in die stad ontstond.

 

 

Print Friendly, PDF & Email