
corona en jeugdwerk
Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november jl. kondigde de overheid een avondsluiting en strengere maatregelen overdag aan. Met het oog op het kerkelijk jeugdwerk willen we als jongerenorganisaties binnen de CGK een aantal dingen ter overweging meegeven. Hierbij benadrukken we dat de kerkenraad van de gemeente verantwoordelijk is en de beslissing dient te nemen welk beleid plaatselijk gevolgd wordt.
Bij de handreikingen die we doen, hebben we twee aspecten in het oog proberen te houden. Enerzijds de noodzaak om als kerk solidair te zijn met wat er van de maatschappij gevraagd wordt. Tegelijkertijd de ingrijpende impact van de ‘jeugdwerkstop’ die tijdens de vorige lockdown plaatsvond. Jeugdwerkleiders zijn uiterst bezorgd omdat ze in een jaar tijd clubs en verenigingen hebben zien krimpen met 50 tot 75 procent van de leden. Jongeren geven aan dat toen ze de kerk zo nodig hadden, die er niet voor hen was. Ze zien de relevantie van kerkelijk jeugdwerk (en kerk) niet meer in.
handreikingen
Daarom willen we de volgende handreikingen doen, waarbij voor alle activiteiten geldt dat de algemene maatregelen uiteraard van toepassing zijn.
- Probeer daar waar mogelijk de jeugdwerkactiviteiten te vervroegen en/of naar een andere dag te verplaatsen. Verplaats activiteiten in overleg met de jongeren zodat ze niet in de knoop komen met andere verplichtingen. Maak uw jeugdactiviteiten zo veel mogelijk hybride: dat wie niet aanwezig kan zijn, ze online kan volgen.
- We horen van kerken die in dubio zitten of ze de catechese online zullen geven (of daartoe al zijn overgegaan). We adviseren dringend dat niet te doen maar een moment te kiezen, bijvoorbeeld op zondag tussen de diensten, waarop u de jongeren fysiek kan ontmoeten. Veel jongeren geven aan dat als de catechese weer online gaat, ze af zullen haken. Ook voor jongeren die dat niet aangeven, en wel online meedoen, is de impact heel groot als er op geen enkele manier meer de echte ontmoeting is. We begrijpen dat het wijsheid en creativiteit vraagt om binnen de geldende regels fysiek catechese te blijven geven. Mogelijk moet de catechese dan tijdelijk anders georganiseerd worden om de predikant te ontlasten. Maar met het oog op het hart van jongeren, en hun verbondenheid aan de kerk die soms slechts nog bestaat uit een heel dun lijntje, vragen we kerkenraden goed af te wegen welk besluit genomen wordt.
- Het CIO berichtte overigens op dinsdagmiddag 30 november het volgende: 'Overigens blijft het mogelijk om dringende kerkelijke vergaderingen en bijeenkomsten (zoals catechese), die niet kunnen worden uitgesteld of op andere wijze kunnen plaatsvinden, te houden. Hierbij dienen alle relevante regels (zoals 1,5 meter afstand, basisregels) in acht te worden genomen.'
Gebruik dit catechesemoment naast het geestelijk onderwijs geven ook als moment om persoonlijke aandacht voor de jongeren te hebben.Bron: regiegroep corona CGK, Steunpunt Kerkenwerk, - Blijf de jongeren zien. Heb aandacht, informeer hoe het met ze gaat. Jongeren vertellen lang niet altijd uit zichzelf waar ze mee zitten. Als u niets hoort, betekent dat niet altijd dat het goed gaat.
- Bid om de leiding van de Heilige Geest in het zoeken van het hart van de kinderen en jongeren. Bid veel voor en met hen.
We leven in de tijd van advent. Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot Licht zien. We hebben een Verlosser die leeft. Van Hem mogen we het verwachten. Voor onszelf en voor onze kinderen en jongeren, ook in deze donkere tijd.
Van harte Gods zegen en wijsheid gewenst.
Kijk voor meer tips op www.cgjo.nl en www.lcj.nl
Of neem persoonlijk contact met ons op. Daar zijn we voor.
Team CGJO: tel: 055- 3556257 of jeugdbureau@cgjo.nl
Team LCJ: tel: 06-52583877 of magriffioen@lcj.nl
_______
Bron: jeugdbonden: CGJO en LCJ, Rijksoverheid persconferentie 26 november 2021
Contactpersonen / meer informatie: Dienstenbureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl
alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |