Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

de kerk die niet afkwam…

Een Afrikaans spreek­woord zegt: zonen van dezelfde vader delen nog de kop van een sprinkhaan. Het gaat over diepe solida­riteit. Wij kunnen daar veel van leren. Tegelijk betekent de praktijk achter dat spreek­woord soms ook dat dingen maar half gebeuren.

In de Burundese plaats Gihungwe, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Bujumbura, staat een kerk die met steun vanuit Nederland is gebouwd. Herbouwd eigenlijk. Men was naast de oude kerk die nog van vlechtwerk en leem gemaakt was, bezig gegaan met de bouw van een nieuwe, grotere kerk. Maar door noodweer raakte alles zo beschadigd, dat men eigenlijk opnieuw moest beginnen.

Zending hielp met geld via een speciale actie, zodat er een mooie kerk kon verrijzen in het plaatsje. Maar we hadden niet met het principe van het delen van de kop van de sprinkhaan gerekend. Toen het geld in Burundi kwam, zeiden de leiding­ge­vende mensen in de kerk: het is niet goed, dat één gemeente alles krijgt, we zullen het een beetje verdelen, zodat ook andere gemeentes een deel van de hulp krijgen. Ook zij hebben hulp nodig. We kunnen hen niet laten huilen.

Het is wel een mooi principe, en het geld is ook niet aan andere dingen dan aan kerkbouw besteed. Maar het probleem van de kerk van Gihungwe is niet opgelost. Er staat nu wel een hal, maar geld voor deuren en ramen, voor een beetje fatsoen­lijke vloer, is er niet meer. In Gihungwe hoopt men op nieuwe hulp, maar daar moeten dan wel weer acties voor komen …

Print Friendly, PDF & Email