
de kracht van de beperking
Het vraagt nogal wat van kerken om de basis van het gemeentelijk leven in stand te houden. Samenkomen in een dienst is beperkt mogelijk. Vrijwel alle werk ‘naar buiten’ ligt stil, want het minimale gemeenteleven gaande houden neemt alle energie. Hoe kunnen we toch goed vorm geven aan de roeping van de gemeente (‘boven’, ‘binnen’ én ‘buiten’, zie kadertekst onderaan)?
kleine schaal ook nu mogelijk
De kerk van kort na Pinksteren had ervaring met verschillende vormen van samenkomen, lezen we in Handelingen 2. In de tempel kwam de gemeenschap dagelijks bijeen, blijkbaar in groot verband, terwijl er in de huizen kleinschalige ontmoetingen waren.
Stel dat een gemeente zich laat inspireren door de kerk uit Handelingen. Op zondag verspreidt de gemeente zich over een aantal locaties. In meerdere groepen (of wijken) van tien tot honderd personen komen zij samen: in gymzalen, scholen, feestlocaties, boerenschuren, etc. De ouderlingen en diakenen verdelen zich over de verschillende plekken en bij iedere plek zijn er plaatsen vrijgehouden voor gasten om aan te schuiven.
Via een groot projectiescherm worden de groepen verbonden met het kerkgebouw. De eredienst begint, en de voorganger verkondigt het Woord. Gemeenteleden geven digitaal hun gaven. De predikant doet voorbede, daarna is er tijd voor gebed per groep. De ouderlingen en diakenen op elke locatie inventariseren de voorbeden en brengen die in gebed.
het leven delen in de groep en in de buurt
Na afloop heeft elke groep contact met elkaar. Wat is er pastoraal en diaconaal nodig? De wijkdiakenen en -ouderlingen zijn beschikbaar om regelingen te treffen. Doordeweeks ontmoet de groep elkaar in een basisschool, of in de huizen, om het leven te delen, te bidden en Bijbel te lezen. De buurt weet via de wapperende banner wat hier gebeurt: ‘Anderhalvemeterkerk in de buurt’ en weet zich er ook welkom, van koffie tot gebed.
samen op missie
Na de ontmoeting waaieren de leden de wijk in. Ze overhandigen buurtbewoners een bloem, met een kaartje: Anderhalvemeterkerk - wat kunnen we voor u betekenen? De buren krijgen uitgelegd: Door het coronabeleid kunnen we niet meer met z’n allen samenkomen. Vandaar dat we ons verspreiden over de stad (of het dorp) op zondag en woensdag. Wilt u met ons meedenken? We willen graag iets positiefs betekenen voor de wijk, weet u waar behoefte aan is?
Stelt u zich eens voor wat een mooie kansen daar uit kunnen rollen om Gods liefde in woorden en daden te laten zien! Dat ‘nieuwe normaal’, zou het nieuwe kansen kunnen bieden?
boven - binnen - buiten
boven
De gemeente is en wordt steeds opnieuw aangesproken door God. De gemeente en haar leden delen hun geloofservaring en zijn getuigen hiervan.
binnen
De geloofsgemeenschap krijgt gestalte tijdens de eredienst, maar ook in alle andere activiteiten en geloofspraktijken, zoals: er voor elkaar zijn in verdriet en blijdschap. Ondanks alle verschillen herkennen we elkaar door de Heere Jezus, als het Hoofd van de gemeente, als familie.
buiten
De dienst aan de wereld dichtbij en ver weg. De gemeente spreekt zichzelf daartoe aan op haar talenten en gaven. Deze oriëntatie op ‘buiten’ uit zich in de roeping en missie van de gemeente.
_______
Bron: missionair consulenten: Petra de Jong-Heins en ds. Peter L.D. Visser
Contactpersonen / meer informatie: Dienstenbureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl
alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |