Geld doneren voor een waterput is makkelijk meetbaar. Je weet dat het project een succes is als de waterput klaar is en wordt gebruikt. Maar wat een investering in een Afrikaanse kerkgemeenschap oplevert, was tot nu toe moeilijk te peilen.

“Een euro voor een Afrikaanse kerk wordt omgezet in zeven euro
en gaat daarna soms nog 28 keer over de kop.”

Uit nieuw onderzoek van het Britse onderzoeksbureau State of Life blijkt dat één euro voor een Afrikaanse kerk wordt omgezet in zeven euro aan sociale impact. In sommige gevallen gaat de sociale waarde zelfs 28 keer over de kop en wordt het 211 euro. Het onderzoek heeft de monetaire waarde berekend van de verbetering van welzijn van inwoners. Welzijn is eigenlijk niet in geld uit te drukken, als het gaat om armoedebestrijding is deze impact waardevol.

Umoja

“Het is een holistische benadering, waarbij eenheid en herstel voorop staan,” vertelt pastor Kudinha Thanks . “Vroeger noemden we het Umoja. Dat is Swahili voor ‘samen’. Nu heeft elk land zijn eigen naam voor de methode.” Na de training gaat de kerk zelf, met eigen middelen, aan de slag om de gemeenschap op te bouwen.

Pastor Thanks

Pastor Kudinha Thanks is één van de kerkleiders die werd getraind in deze van origine Oost-Afrikaanse methode. Hij woont en werkt samen met zijn vrouw in Dora Pindo, een afgelegen gebied in Zimbabwe. “We zijn nu tien jaar verder en de verandering is enorm. Voordat we begonnen met deze trainingen zat iedereen op zijn eigen kerkelijke eiland. Er was geen vertrouwen en soms zelfs haat tussen verschillende kerkgemeenschappen. Daarnaast kampte de gemeenschap met verslavingen, huiselijk geweld en armoede.”

Thanks legt uit dat de plattelandsgemeenschap waar hij werkt, bestaat uit veel verschillende etniciteiten. “Dit komt door de Britse kolonisatie. Verschillende volken werden gedwongen verplaatst naar deze plek. Deze groepen werden vroeger tegen elkaar uitgespeeld, zo ontstond veel wrevel. Maar wij brengen nu juist verzoening. De kerken lopen voorop in de verbinding.”

Er zijn tien verschillende kerkgemeenschappen die tegenwoordig allemaal samenwerken, horen we van Thanks. “Dit zorgt dat mensen weer vertrouwen krijgen in de kerk.” Daarnaast zetten de kerkleiders zich in voor de opbouw van mensen en daardoor gemeenschappen. “We leggen bijvoorbeeld gezamenlijke tuinen aan in de dorpen. Maar we verkondigen ook dat God ons talenten heeft gegeven die we mogen inzetten. We geven hoop dat er verandering mogelijk is. Dat we als gemeenschap elkaar kunnen ondersteunen om uit de armoede te komen.”

Hekserij

Pastor Thanks spreekt met veel liefde over zijn bloeiende gemeenschap. Ja, die ene euro vermenigvuldigt zich wel zeven keer in het welzijn van zijn gemeenschap. “Mensen gaan zelf aan de slag met sociale initiatieven. En we helpen hen om los te breken van oude gewoontes zoals hekserij. We hebben hier in Afrika veel last van de invloed van hekserij op de denkwijze van mensen. Het is in deze buurt bijvoorbeeld gebruikelijk om te denken dat als iemand rijk wordt, hij vervloekt kan worden en daardoor snel overlijdt. Dit zorgt ervoor dat niemand wilde uitblinken.”

Thanks en de andere kerkleiders proberen het vertrouwen in elkaar en in God te herstellen.

Mindset

Pastor Thanks vertelt hoe verslavingen in zijn dorp afnemen. Dat er een afname is van huiselijk geweld. Dat er beter voedsel is, omdat mensen samenwerken om hun velden te verzorgen. “Juist ook mensen van buiten de kerk profiteren van deze methode. Zij zien een verandering in hun gemeenschap en willen bijdragen. Sommigen sluiten zich daarom aan bij de kerk.” Maar hij benadrukt dat de werkwijze en veranderende mindset juist gaat over iedereen betrekken, ook mensen die niet-gelovig zijn. Dat is de kracht van het investeren in mensen, laat hij weten. “Als we ons verenigen en spreken met één stem, dan kunnen we veel meer bereiken.”

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u