De basisschool is voor Sankinderen in Botswana een hele uitdaging. Omdat ze hun eigen taal, San, spreken, kunnen ze het onderwijs in de landstaal niet goed volgen. De peuterschool Kaikagu bereidt Sanpeuters voor op de basisschool.

Hoe gaat dat? Diaconaat ging op bezoek. Hierbij een dag op de kleuterschool.

De school bestaat uit twee klassen. Als we binnenkomen, zijn de juffen druk bezig om de lesdag voor te bereiden. Ook de kok is al aanwezig. De kinderen krijgen elke dag een goede en voedzame maaltijd van de school, omdat ze die thuis lang niet altijd krijgen.

Juf Anna begint met een Bijbelverhaal. Dat vertelt ze in de Santaal van de kinderen met behulp van materialen uit het vertaalproject. Met dit vertaalwerk zijn Hessel en Coby Visser begonnen en daar plukt nu ook de peuterschool de vruchten van.

In de jongste groep gaat het vandaag over het eten van gezond voedsel is en wat gezond voedsel is. Na haar uitleg gaan de kinderen het onderwerp uitwerken in een tekening of in een knipsel. Uiteraard wordt er gezongen, compleet met bewegingen en in diverse stemmen. Het klinkt prachtig.

In de hogere groep geeft juf Keipele onderwijs over de cijfers een tot en met tien. De kinderen zijn er goed bij betrokken en oefenen de cijfers op de vingers van hun handen. Ook dit onderwerp wordt vervolgens verwerkt met tekeningen.

Tijdens de maaltijd overleggen de juffen, samen met een assistent. Morgen willen ze wat in de tuin gaan doen. Daar worden groenten verbouwd, die gebruikt worden voor de schoolmaaltijd.

Het was een welbestede dag.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u

Peuterschool Kaikagu

Lees meer

Hoop voor Sanjongeren

Lees meer

Opvang en begeleiding weeskinderen (Thembalethu)

Lees meer