Een groep van elf studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn had een keuzevak ‘Mission in a Metropole’ gekozen. Daarvoor reisden ze met een paar begeleiders naar All Nations Christian School, in Easneye, vijftig minuten met de trein boven Londen. Daar deden ze mee met het lesprogramma en het leven op All Nations. Onderdeel daarvan was een Fieldtrip naar Southall in Noordwest London.

Onderwijs

All Nations is een opleidingsinstituut voor zendingswerkers. Je kunt er theologie (toegespitst op missiologie) studeren, en je kunt er een korte introductie van tien weken volgen. Maar het bijzondere is dat je vanaf het moment dat je binnen stapt in All Nations deel wordt van een leefgemeenschap. Je wordt ingedeeld in een tutorgroep, je draait mee in corveediensten, je kunt er als single heen, maar je kunt er ook als gezin heen. En in alle lesprogramma’s wordt er constant gewerkt aan interculturele communicatie van het Evangelie.

Fieldtrip

De elf studenten draaiden mee in het programma. Alleen de tutorgroepen waren er niet, maar daar is een mouw aan gepast door een aantal momenten in te bouwen van bewuste reflectie binnen de groep zelf, met de Nederlandse begeleiders. Meedraaien in het programma betekende onder andere de Fieldtrip naar Southall, London. In die wijk wonen meer dan vijfendertig verschillende nationaliteiten. Een kwart van de bewoners daar is moslim, een kwart is hindoe, een kwart behoort tot de Sikhg emeenschap. Van de rest is ongeveer tien procent christen. Hoe beweeg je als christen in zo’n gemeenschap? Onder leiding van David Watson, een missionair werker die bij de St. Johns Church (Anglicaans) hoort, werd een tocht gemaakt langs een aantal gebedshuizen in de wijk. Een imposante Sikhtempel, de Gurdwara Sri Guru Singh Sabha werd bezocht, en we kregen er een catecheseles over het Sikhgeloof. In de moskee spraken we een uur met de imam en in de hindutempel kregen we ook uitgebreid uitleg.

Jezus volgen

Uiteraard riep een en ander wel de nodige vragen op, en daar ging David Watson op een indringende manier op in. Hij gaf aan dat je door tijd met mensen door te brengen bouwt aan relaties. Daarnaast gaf hij ook mooie voorbeelden van hoe dat leidt tot ontmoetingen met de Here Jezus Christus, en hoe mensen dan de stap in geloof achter Hem aan durven zetten.

De elf studenten vervolgen inmiddels weer hun studie in Apeldoorn. Maar de hoop is dat wat ze in All Nations hebben meegemaakt hun leven en werken zal beïnvloeden.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u