Veel kerken bieden graag een helpende hand aan mensen die leven in armoede of schulden. De hulpvragen komen echter niet altijd vanzelf binnen. Tom Kolsters van SchuldHulpMaatje Nederland geeft enkele tips en tools om hiermee aan de slag te gaan.

De cijfers laten helaas een duidelijk beeld zien: een op de vijf huishoudens kampt met geldzorgen. En dat aantal wordt alleen maar meer door de gevolgen van de energiecrisis en de inflatie. Toch vraag je je als kerk weleens af waar die hulpvragen dan blijven. Wat kun je hier als kerk aan doen? Tom Kolsters is bij SchuldHulpMaatje Nederland verantwoordelijk voor het preventieprogramma ‘Red je het wel?’ “Dit programma zijn we gestart om kerken te helpen geldzorgen eerder bespreekbaar te maken waardoor mensen eerder hulp durven vragen. Dat gesprek is hard nodig, want mensen wachten gemiddeld nog tot vijf jaar om hulp in te schakelen. De opgebouwde schuld van het eerste jaar is dan inmiddels vertienvoudigd. Maar hoe maken we het bespreekbaar?”

Red je het wel?
De kerk heeft een unieke positie om geldzorgen bespreekbaar te kunnen maken. De kerk is namelijk betrokken bij veel levensgebeurtenissen. De meest bekende levensgebeurtenissen zijn overlijden en ziekte. Maar denk ook aan de geboorte van een kind, pensioen, verlies van een baan of een echtscheiding. Op die kruispunten in je leven kan het gebeuren dat je het allemaal even niet meer overziet. De kans dat er dan geldzorgen ontstaan is groter. Als we onszelf aanleren om op dit soort momenten extra alert te zijn en om te zien naar de ander, dan kunnen we een hoop ellende voorkomen. Vragen of iemand het financieel wel redt na een ingrijpende levensgebeurtenis, is een belangrijke stap om te zetten. Omzien naar elkaar betekent in dat geval vragen durven stellen. En dat begint met deze vier woorden: Red je het wel?

Tips voor een open gesprek over geld
Op de website redjehetwel.nl heeft SchuldHulpMaatje enkele tips en tools op een rijtje gezet. “Ik pas het zelf ook toe in de dagelijkse praktijk, omdat ik telkens weer een drempel over moet om de ander liefdevol te bevragen. Voor mij persoonlijk werkt het om te normaliseren. Het helpt als je aangeeft dat ze echt geen uitzondering zijn. Zo maak je de drempel lager. Zeg bijvoorbeeld: “Na een scheiding verandert er vaak voor beide partijen financieel ook van alles. Hoe is dat bij jou?” Met de energiecrisis zag je dit eigenlijk heel goed gebeuren. Het was normaal om te vragen hoeveel iemand nu aan energielasten betaalt.”

Spelenderwijs
“Verder hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat je het gesprek ook spelenderwijs kunt starten. We hebben daarom het spel Taboedoorbrekers ontwikkeld. Het spel Taboedoorbrekers bevat 40 vragen voor een goed gesprek over geld & schulden, hulp & eenzaamheid, werk & perspectief.”

Over SchuldHulpMaatje Nederland
Samen lukt ’t, dat is waar SchuldHulpMaatje in gelooft. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen. SchuldHulpMaatje helpt met drieduizend vrijwilligers in meer dan honderdvijftig burgerlijke gemeenten jaarlijks tienduizend mensen met geldzorgen.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u