Haïti was rond het jaar 1800 een van de eerste landen die slavernij afschafte. Maar nu, anno 2023, werken er zo’n 300.000 kinderen als slaaf in Haïtiaanse huishoudens. Zij worden restaveks genoemd. Wij ondersteunen een Amerikaanse organisatie die restaveks de kans geeft om naar school te gaan. De kinderen krijgen ook psychosociale hulp. Gastouders worden bewust gemaakt van hun verantwoordelijkheid: uitbuiting en/of uitsluiting van school wordt niet geaccepteerd. Ieder kind heeft recht op onderwijs en een veilige omgeving!

Vorig jaar werden ruim 1800 kinderen ondersteund en geholpen. Ruim vierhonderd kinderen kregen extra onderwijs, zodat uiteindelijk 83% overging naar een volgende klas.

Hier het verhaal van zo’n kindslaaf.

Angy Azor

Angy werd een restavek toen hij 6 jaar oud was. Hij was boos dat hij niet langer bij zijn moeder woonde en dat hij zijn dagen doorbracht met alle klusjes in huis te doen. Hij moest als eerste opstaan, en werd fysiek en psychologisch misbruikt. Angy wilde naar school, zodat hij op een dag dokter kon worden en zieke mensen kon helpen.

Toen Angy voor het eerst deelnam aan het programma van Restavek Freedom, was hij zo verlegen dat hij zijn mond bedekte als hij praatte en weinig oogcontact maakte. Als student is hij echter opgebloeid. Hij leerde dit jaar lezen en rekenen en zei tegen zijn child advocate: ‘Ik kreeg dit jaar meer zelfvertrouwen, omdat ik naar school ging. Nu, waar ik ook ga, kan ik mijn naam goed schrijven.’

Ondanks dat hij pas een jaar in het programma van Restavek Freedom zit, is zijn gastgezin zo beïnvloed, dat ze hem niet meer fysiek misbruiken en hem gaan helpen met zijn schoolwerk en verzorging. Hij maakt nu oogcontact, glimlacht en stelt zelfs vragen.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u