Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

Eloiza: ‘ik heb geleerd dat ik waarde heb’

In Brazilië onder­steunen we een project dat begonnen is door kerken in de regio, die van Neder­landse afkomst zijn. Ze zagen hoe zwaar probleem­jon­geren het hadden en wilden hen onder­steunen vanuit het hart van het Evangelie van onze Here Jezus Christus. In het Jeugd­centrum Jardim Colonial geven ze aan deze kansarme jongeren de cursus ‘Voorbereid de Toekomst In’. Het doel is om ze een diploma te laten halen en ze voor te bereiden op een plek op de arbeids­markt. Eloiza (17 jaar) vertelt haar verhaal.

drugshandel en doodsbedreigingen

Eloiza woont samen met haar moeder en vijf broertjes in een gebied waar veel drugs­handel is. Haar oudste broer is drugs­ge­bruiker. Twee jaar geleden heeft hij het hele gezin gedwongen om te verhuizen, omdat hun moeder niet toestand dat hij wapens in huis verstopte. De broer van Eloïza heeft hun moeder met de dood bedreigd en samen met zijn bende het gezin uit huis gezet.

Het gezin heeft vele malen moeten verhuizen. Vaak woonden ze bij familie in, waar eigenlijk geen ruimte was waar ze niet op hun gemak waren. Uitein­delijk heeft de vader van de kinderen een huis voor het gezin gehuurd, tot hij werkeloos werd en de huur niet meer kon betalen. Ze zijn weer terug­gegaan naar het oude huis, waar de drugs­ver­slaafde broer woont. Opnieuw wonen ze midden in een wijk vol drugs­handel. Elk weekend zijn er schiet­par­tijen tussen de politie en de drugshandelaren.

mishandeling

Eloiza had verkering met een jongen uit een andere wijk. Deze jongen begon hardhandig te worden en in september heeft hij haar heel hard geslagen. Ze had over heel haar lichaam blauwe plekken. Gesteund door het jeugd­centrum heeft ze aangifte gedaan van de mishan­deling. Ze moest naar een ander dorp, waar haar wonden zijn onder­zocht en een medisch rapport is gemaakt. Eloiza kreeg een bescher­mende maatregel.

 

doorgezet en geslaagd

Bijna was ze met de cursus gestopt na deze mishan­deling, maar de medewerkers van het jeugd­centrum hebben haar onder­steund en geadvi­seerd. Zo heeft ook Eloiza aan het einde van het jaar de cursus afgerond.

'Als ik deze cursus niet had gedaan, woonde ik nu op straat. Dan werd ik nog steeds mishandeld en had ik mijn studie opgegeven. Maar nu ben ik hier. Ik ben heel blij dat ik het doorgezet en de cursus heb afgemaakt. Ik ben over naar de middelbare school. Ik wil graag doorleren, ik wil gaan werken en een beter leven geven aan mijn kinderen. Op de cursus heb ik heel veel geleerd. Ik heb geleerd om meer zelfver­trouwen te hebben, om op te komen voor mijn eigen rechten en om me beter te uiten. Ik heb geleerd dat ik waarde heb. En dit kan niemand me afpakken.'

 

foto: Eloiza's klas tijdens een bijbel­studie van ds. Daniel

Print Friendly, PDF & Email