Onlangs verscheen een nieuw waardevol boek voor iedereen die in onze seculiere maatschappij het evangelie zo helder en uitnodigend mogelijk wil delen: Zoeken naar de dingen die boven zijn – Missionair zijn in een seculiere tijd.

Zoeken naar de dingen die boven zijn is een uitnodigend boek over het liefhebben van de wereld en het delen van het evangelie in seculiere tijden. De bundel vol beschouwende artikelen en praktijkverhalen rond het thema heil, is gebaseerd op onderzoek door de CHE en samengesteld onder redactie van Sake Stoppels, Jan Martijn Abrahamse en Jan Marten Praamsma.

Wat betekent heil, specifiek in onze tijd en in de Nederlandse steeds meer seculiere context? Gaat het alleen en vooral over zielenheil? Of ook over goed doen voor je medemens? Waar zit de herkenning, de spanning, en wat is de zoektocht voor vandaag de dag? Dit boek biedt nieuwe perspectieven op hoe het evangelie op een heldere en uitnodigende manier kan worden gedeeld.

Heilsgymnastiek

Missionair consulent Petra de Jong-Heins leverde een bijdrage aan het symposium rond dit boek. Ze vergeleek het met ‘een oefening in heilsgymnastiek’. In onze taal is dat het oude woord voor fysiotherapie. In de Nederlandse taal zat dus veel meer rek op het woord heil, dan hoe we het vaak in de chriselijke traditie zijn gaan toepassen. Niet alleen werd het een wat stoffig woord, maar ook wat stram. Dan kan het zomaar versmald worden tot de verlossing van de ziel, terwijl het Evangelie verlossing van ziel én lichaam betreft. Het leidt ook zomaar tot een sterk binnen-buiten denken in de kerk. Maar, en dat komt meermaals terug in deze bundel, het christelijk heil moet óók niet verworden tot een platgeslagen ‘happiness’ in het hier en nu. Dit boek beschrijft de zoektocht, de zorg en de spierpijn rond het woord heil en daagt uit om met heilzame missionaire praktijken en ervaringsleren aan de slag te gaan.

Bestellen

Zoeken naar de dingen die boven zijn is uitgegeven door KokBoekencentrum. Het boek kost € 24,99 en is verkrijgbaar bij de boekhandel.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u