Voor veel mensen in Europa zijn waarheidsvragen best ongemakkelijk als het om religie gaat. Is geloof niet vooral iets van ervaring en heel persoonlijk? Tijdens de dagconferentie Migranten en de Kerk: kansen en knelpunten op 18 september in Utrecht spreekt prof.dr. Benno van den Toren over het ongemak dat christenen kunnen voelen in gesprek met migranten.

Juist de veelheid van religies maakt dat het ook heel lastig is om te geloven dat Jezus uniek is. Maar anderen kunnen je er wel op bevragen. Is het mogelijk om vol vertrouwen te delen wat de grond van je leven is en tegelijk open te zijn voor de ander?

Prof. Van den Toren: “In gesprekken met mensen uit andere religieuze tradities zijn we eerst misschien wel vooral nieuwsgierig. Maar op den duur kunnen ook heel lastige vragen op tafel komen te liggen. Niet alleen over hoe we denken dat we moeten leven, maar ook over wat we geloven. Kennen we de diepste werkelijkheid door Jezus, ontdekken we die in de Koran of door een bijzondere ervaring van verlichting?”

Er zijn naar schatting 1,2 miljoen migrantchristenen in Nederland. De jaarlijkse dagconferentie wil aandacht geven aan hoe kerken en christenen samen geloven tussen verschillende culturen op een
goede manier vorm kunnen geven. De conferentie vindt plaats in Utrecht en is bedoeld voor predikanten, kerkleiders en belangstellenden. Andere sprekers zijn Jurjen ten Brinke en Eric Rufyiritana over de ontdekkingstocht bij hun multiculturele kerken: hoe overwin je obstakels en krijg je gemeenteleden mee met een nieuwe visie?

Na de lunch zijn er seminars. Volledig programma staat op gave.nl/dagconferentie. Deelnemers kunnen een introducee meenemen.

De conferentie wordt georganiseerd door: Intercultural Church Plants, Stichting Evangelie & Moslims, Stichting Gave, Stichting Geloofsinburgering en Protestantse Kerk. Registratie: Gave.nl/dagconferentie

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u