gevangenen en hun familie hebben u nodig
Gevangenenzorg Nederland doet mooi en belangrijk werk onder gevangenen, tbs-patiënten en hun families. We brengen onderstaande informatie graag onder uw aandacht en roepen u op om het werk te steunen door middel van een gift of door u in te zetten als vrijwilliger.
Daar staan ze, zomaar tussen de hongerigen, de vluchtelingen en de zieken in: de gevangenen. In de Bijbel, in Mattheus 25 vers 36, worden ze met name genoemd. Gevangenen hebben u nodig. Toen en nu nog.
Van de 30.000 gevangenen die jaarlijks vrijkomen in Nederland, valt bijna de helft weer terug. Het is zo enorm moeilijk om de criminaliteit vaarwel te zeggen en het in je eentje vol te houden. Dat kunnen gevangenen niet zonder uw hulp.
Gevangenenzorg Nederland helpt deze mensen. Staande blijven is enorm belangrijk. Voor de ex-gevangene zelf en niet minder voor zijn naaste familie. Maar ook als samenleving zijn we erbij gebaat.
luisteren zonder te oordelen
De 650 vrijwilligers van Gevangenenzorg gaan, uitgedaagd door de Bijbelse opdracht, op bezoek bij gevangenen en tbs-patiënten. Ze luisteren en oordelen niet. De rechter heeft al geoordeeld. Dat is rechtvaardig. Wij mogen laten zien dat er naast rechtvaardigheid ook barmhartigheid mag zijn. En dat heeft gevolgen! Steeds weer blijkt dat die oprechte aandacht van de vrijwilligers gevangenen op andere gedachten kunnen brengen!
De steun en aandacht van de vrijwilligers van Gevangenenzorg is van onschatbare waarde. Aldemar, een gevangene die jarenlang trouw wordt bezocht door zijn vrijwilliger, verwoordde het zo: 'Door Hanneke weet ik dat er nog goede mensen bestaan. Ik zat vast voor een zwaar delict, maar zij veroordeelde me niet. Naar welke gevangenis ik ook werd overgebracht, zij kwam op bezoek en keek naar mij om. Dat heeft me enorm geholpen om een ander leven te gaan leiden.'
werken aan een nieuwe toekomst
De vrijwilligers luisteren niet alleen, ze geven ook herstelrechtcursussen die gevangenen helpen na te denken over de gevolgen van hun delict voor hun slachtoffers, voor henzelf en voor de samenleving. Samen met gevangenen denken ze na over een nieuwe toekomst zonder criminaliteit. Of ze geven cursussen die gevangenen helpen na detentie werk te vinden. Zonder werk, en dus zonder inkomen en een vaste structuur, is het enorm moeilijk om van de criminaliteit weg te blijven.
Ook na detentie zijn de vrijwilligers er voor hen. Ze luisteren naar ex-gevangenen, ze denken mee bij het vinden van huisvesting en werk en helpen bij terugkeer in de familiekring of het opbouwen van een sociaal netwerk.
familie voelt zich ook veroordeeld
Gevangenenzorg is er ook voor de familie van gevangenen en tbs-patiënten. De naasten hebben het zwaar. Vaak durven ze niet te vertellen dat hun vader, zoon of broer in de gevangenis zit (in de meeste gevallen is de gevangene een man). Het gebeurt nogal eens dat buurtgenoten of zelfs vrienden niet alleen de gevangene veroordelen, maar ook niets meer te maken willen hebben met zijn familie. Met de vrijwilligers kunnen de familieleden vrijuit praten. Zij luisteren en oordelen hen niet.
training voor vrijwilligers
Alle vrijwilligers van Gevangenenzorg krijgen voordat ze aan de slag gaan, een uitgebreide training. Dat is nodig want ze komen vaak met aangrijpende en complexe situaties in aanraking. Gelukkig kunnen ze continue terugvallen op maatschappelijk werkers op kantoor die hen intensief begeleiden.
wat kunt u doen?
De gevangenen en hun familie hebben ook u nodig. Ze kunnen ook zomaar in uw gemeente zitten. Vaak zonder dat ook maar iemand het weet. Dan is het fijn als er mensen zijn die er voor hen zijn in deze hele moeilijke situatie.
We begrijpen dat niet iedereen vrijwilliger kan worden. Maar u kunt wel ondersteunen met gebed en met een gift. Om het werk te kunnen doen, is Gevangenenzorg grotendeels afhankelijk van bijdragen van kerken en particulieren. Zet dit werk op het collecterooster of vraag Gevangenenzorg een presentatie te geven voor uw diaconie. Ook voor de jeugd of gemeentebreed kunnen presentaties verzorgd worden met een ervaringsdeskundige (ex-gedetineerde) die uit eigen ervaring kan vertellen hoe zijn leven is hersteld.
wat kan uw gemeente doen?
Steunt u als gemeente een van de projecten van Gevangenenzorg? Bijvoorbeeld het project eenoudergezinnen (dat het mogelijk maakt moeders en kinderen met raad en daad bij te staan in de periode dat de vader in detentie is). Of de herstelrechtcursussen in de gevangenis. Of ondersteun de nazorg aan ex-gevangenen met een gift. Kijk op de website van Gevangenenzorg voor een overzicht van de projecten. Daar vindt u ook andere materialen om te gebruiken tijdens de dienst.
Meer informatie
De relatiemanager kerken van Gevangenenzorg, Marianne Bruning, vertelt u er graag meer over. m.bruning@gevangenenzorg.nl.