Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

kennismaken met missionair werk in Noord-Ierland: werken aan verzoening

Op de foto v.l.n.r.: ds. Lukas, ds. Kortleven, ds. Willem van 't Spijker

Begin september brachten ds. Gert Kortleven en ds. Willem van ’t Spijker een werkbezoek aan de Evange­lical Presby­terian Church of North Ireland (EPCNI). Zending steunt dit kleine kerkverband met een jaarlijkse bijdrage aan het missi­o­naire werk dat hier gedaan wordt.

Sinds 2016 steunen zendings­de­pu­taten een aantal zendings­pro­jecten in West-Europa. We maakten al kennis met het werk in Girona (Noord-Spanje), Parijs en Noord-Italië. Het vierde project waarbij we betrokken zijn, is het missi­o­naire werk van de EPCNI.

 

Bijbelstudie met thee en lekkers

Het kerkverband is klein: negen kerken verdeeld over Noord-Ierland. In London­derry, een stad die jarenlang midden in de vuurlinie van de twisten tussen protes­tanten en rooms-katho­lieken heeft gelegen, is ds. Andrew Lucas de vaste persoon bij een wekelijkse Bijbel­studie die daar met een aantal zoekers wordt gehouden in de kleine zaal van het plaat­se­lijke theater.

Ds. Lukas is predikant in het plaatsje Omagh, op ongeveer een uur rijden van London­derry. Wekelijks zorgt hij ervoor dat de ruimte in orde is, en ontvangt hij de zoekers met thee en koffie. We ontdekten dat in Ierland thee nooit alleen thee is, maar altijd vergezeld gaat van veel lekkers. Via een rooster komen de verschil­lende predi­kanten van de EPCNI naar Foyle, zoals de wijk  in London­derry heet, waar de Bijbel­studies gegeven worden.

 

werker gezocht

De deelnemers zijn mensen die vlak bij het theater wonen. Met grote trouw komen zij, en met eenzelfde trouw komen de predi­kanten bij elkaar. Wat we ontdekken in gesprekken is dat er een werker in Foyle nodig zou zijn. De EPCNI zou dat het liefst zien gebeuren. Een van de predi­kanten erheen sturen kan wel, maar is ook wel een uitdaging: in dat gebied verraadt een achternaam en een accent vaak al of je protestant of rooms-katholiek bent, en dat ligt nog erg gevoelig in dat gebied. We hopen, dat er iemand gevonden wordt  die vanuit het Evangelie aan verzoening in dit gebied kan bijdragen.

 

Print Friendly, PDF & Email