kerk en uitvaart
Het laatste nummer van Doorgeven ging over sterven en begraven. In een interview met ds. C.J. Droger werd benadrukt hoe belangrijk het is dat nabestaanden weten wat de wensen van een overledene zijn ten aanzien van rouwdienst en begrafenis.
Naar aanleiding van dit artikel ontvingen we van ds. Robbert Jansen (CGK Dordrecht-Zuid) een handreiking die hij in zijn gemeente gebruikt met betrekking tot de rol en de verantwoordelijkheid van de kerk bij een uitvaart. Hij schrijft: ‘De houding van nabestaanden ten opzichte van kerkelijke gebruiken varieert van onbekendheid tot ingewijd en van aversie tot voorstander. De ervaring leert dat het helpt als de kerk helderheid geeft over het besef dat de eerste verantwoordelijkheid en bevoegdheid bij de nabestaanden ligt en niet bij de kerk. Alleen wanneer nabestaanden er voor kiezen om de uitvaarbijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de kerk te laten plaatsvinden, heeft de kerk het recht de kaders van die bijeenkomst te bepalen. Het helpt wanneer overledenen hun voorkeur hebben aangegeven ten aanzien van het karakter van de plechtigheid en de betrokkenheid van de kerk’.
Vervolgens reikt ds. Jansen drie mogelijkheden aan en adviseert hij om de voorkeurskeuze vast te leggen zodat nabestaanden weten welk soort uitvaartplechtigheid gekozen moet worden.
1. plechtigheid ZONDER betrokkenheid van de kerk
Een bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de nabestaanden waar de kerkelijke gemeente niet bij wordt betrokken.
2. plechtigheid MET betrokkenheid van de kerk
Een bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de nabestaanden waar de kerkelijke gemeente bij wordt betrokken. De nabestaanden beleggen onder eigen verantwoordelijkheid een samenkomst waarbij ze de kerk vragen om vanuit de Bijbel een stichtelijk woord te spreken. De nabestaanden regelen een locatie, de sprekers, de muziek enz. Zolang als de inhoud van de samenkomst niet op gespannen voet staat met de inhoud van het Woord van God is de kerk altijd bereid in te gaan op een verzoek om een dominee of spreker te regelen die een gebed uitspreekt en de boodschap uit Gods Woord meegeeft. Met deze dominee of spreker kan overlegd worden of die de rest van de samenkomst ook wil leiden.
3. kerkdienst
Een bijeenkomst onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Een kerkdienst is een dienst waarin Gods Woord centraal staat. Bij de voorbereiding van deze dienst worden de nabestaanden betrokken bij de invulling en keuze van de Bijbeltekst en geestelijke liederen. Net als in de zondagse kerkdiensten worden liederen gezongen of beluisterd waarin Gods redding en eer centraal staat. Er worden liederen gekozen die Bijbels zijn, in overeenstemming met de belijdenis van de kerk en passend bij de liturgie. De nabestaanden krijgen de ruimte voor een in memoriam om de overledene te gedenken. De inhoud en lengte daarvan wordt zo gekozen dat het in overeenstemming is met het karakter van een kerkdienst waarbij Gods Woord centraal staat.