
kerkdiensten uitzenden of streamen
Hoe kan de kerkenraad in ‘coronatijd’ toch zorgen dat de leden de kerkdiensten meebeleven? Kun je het kerkgebouw en de faciliteiten gebruiken? Kan dat ook vanuit huis? Denk aan uitzenden of streamen.
verschil uitzenden en streamen
Feitelijk is uitzenden en streamen hetzelfde. Tot maart 2020 streamden de meeste kerken alleen audio. Vanaf de corona-maatregelen in 2020 zijn veel kerken overgegaan op het uitzenden van video. Streamen is niets anders dan een bestand (al dan niet live) sturen (streamen) naar een server, ongeacht vanaf welke locatie dit gedaan wordt (thuis of in de kerk).
Uiteraard kan een kerk gebruikmaken van social mediakanalen zoals YouTube of Facebook. In tegenstelling tot kerkspecifieke platformen (als Kerkdienstgemist en Kerkomroep) zijn social mediakanalen algemene platformen. Het doel van kerkspecifieke platformen is om binnen een vertrouwde omgeving de mensen te bereiken die de kerkdienst niet fysiek kunnen meemaken. Het doel van een social mediaplatform is dus algemener.
Het voordeel van bijvoorbeeld YouTube is dat deze dienst ‘gratis’ is. De bedoeling van Google is immers niet het streamen, maar het maken van winst met advertenties. Hoe meer content ze kunnen laten zien, hoe hoger de opbrengsten voor Google.
Een online kerkdienst is niets anders dan een kerkdienst, die rechtstreeks wordt uitgezonden via internet en die je - meestal - ook op een later moment kunt beluisteren / bekijken vanuit een archief. Daarvoor maken kerken gebruik van professionele aanbieders, die alleen het geluid uitzenden, of geluid én beeld. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Kerkomroep.nl, Kerkdienstgemist.nl, Livekerktv.nl of Schaapsound.nl.
kerkdiensten streamen
Voor het maken van een (live)stream is het kerkgebouw niet nodig. Wel van belang is goede apparatuur om een kerkdienst uit te zenden, want dat bepaalt in hoge mate de kwaliteit.
- Uitzenden kan via social media als YouTube of Facebook. Ook via een platform als Zoom (zoom.us). Aan dit laatste platform zijn kosten verbonden als de uitzending langer dan 40 minuten duurt. Het meest voor de hand ligt om te starten met YouTube, omdat dit het grootste videoplatform ter wereld is; bovendien is het gratis. Je kunt er gebruik van maken via een Google/Gmail-account. Verder kun je de films eenvoudig ‘insluiten’ in je eigen website, archiveren op een eigen kerkwebsite. Voor een beschrijving van welke apparatuur je nodig hebt en hoe je te werk gaat, zie de informatie bij Isimedia.
- Als alternatief kan Facebook Live dienen. Hiervan kan het een nadeel zijn dat niet iedereen toegang heeft tot Facebook. Een voordeel is dat je via dit kanaal op meerdere manieren contact kunt onderhouden. Zie hier hoe dat werkt.
Voor bovengenoemde social mediaplatformen geldt dat de uitzendingen hierop eigendom zijn en blijven van Facebook of Google (YouTube). Ongeacht of je openbaar of besloten streamt en ongeacht of je een archief bewaart of verwijdert. Een verwijderd archief betekent bij deze platformen niet dat deze ook daadwerkelijk van de servers verwijderd worden.
Over het algemeen zal het niet zo’n vaart lopen, maar belangrijk is wel dat degene die in beeld komt zich ervan bewust is dat zijnof haar gegevens bij Google / Facebook opgeslagen zijn. Met name bij bijzondere diensten moet men hier wel rekening mee houden (denk aan rouw- en trouwdiensten, waarbij ook niet gemeenteleden aanwezig zijn en in beeld kunnen komen).
Bij Kerkomroep, bijvoorbeeld, wordt een door de kerk verwijderd archief ook daadwerkelijk verwijderd, het archief is eigendom van de kerk.
kindernevendienst / kinderopvang
Nu de gebruikelijke zondagse erediensten niet doorgaan, is er ook geen kinderopvang of kindernevendienst meer. Duurt de online kerkdienst te lang voor uw kinderen? Creatief Kinderwerk stelt een gratis online bijbels kinderprogramma beschikbaar: www.creatiefkinderwerk.nl. Dit programma kan worden ingebouwd in een stream, maar dat hoeft niet.
wel of niet ‘live’ streamen
De streaming van een dienst kan plaatsvinden op de normale zondagse tijden, maar kan ook eerder worden opgenomen en op ‘kerktijd’ worden uitgezonden. Deze laatste optie heeft als voordeel dat je verloren momenten er voor de uitzending uit kunt knippen.
De kerk bepaalt bij professionele aanbieders of er openbaar of besloten wordt uitgezonden. Het heeft dus niets met de bereidheid van de aanbieder te maken of deze al dan niet voor een breder publiek toegankelijk is.
tips voor de makers
- Verplaats je in de positie van de luisteraar bij de keuzes die je maakt. Wat heeft hij of zij nodig om op een opbouwende wijze de dienst thuis mee te maken? Welke informatie is vooraf nodig? En na afloop?
- Breng deze dienstverlening van je kerk geregeld onder de aandacht van de gemeenteleden en plaats de informatie en links prominent op de kerkwebsite. In principe kan iedere kerkganger met een internetverbinding meeluisteren of -kijken.
- Zet de dienst niet achter een ‘slot’ als je gebruik maakt van professionele aanbieders, want dan hebben alleen de abonnees van de service toegang. Veel van deze aanbieders zijn in deze tijd wel genegen om de uitzending open te stellen voor een breder publiek.
_______
Bron: www.isimedia.nl
Contactpersonen / meer informatie:
- Erjan van der Linde e.vanderlinde@cgk.nl
Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |