
kerkdiensten uitzenden of streamen
Hoe kan de kerkenraad in ‘coronatijd’ toch zorgen dat de leden de kerkdiensten meebeleven? Kun je het kerkgebouw en de faciliteiten gebruiken? Kan dat ook vanuit huis? Denk aan uitzenden of streamen.
verschil uitzenden en streamen
Bij het uitzenden van kerkdiensten is de basis het kerkgebouw. Dat kan bij streamen ook, maar bij streamen zien we vaker dat men hiervoor de eigen huiskamer kiest of de studeerkamer van de predikant. We leggen beide vormen uit.
kerkdiensten uitzenden
Een online kerkdienst is niets anders dan een kerkdienst, die rechtstreeks wordt uitgezonden via internet en die je - meestal - ook op een later moment kunt beluisteren / bekijken vanuit een archief. Daarvoor maken kerken gebruik van professionele aanbieders, die alleen het geluid uitzenden, of geluid én beeld. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld Kerkomroep.nl, Kerkdienstgemist.nl, Livekerktv.nl of Schaapsound.nl.
kerkdiensten streamen
Een (live)stream is een filmopname. Voor het maken is het kerkgebouw niet nodig. Wel van belang is goede apparatuur om een kerkdienst uit te zenden, want dat bepaalt in hoge mate de kwaliteit.
Uitzenden kan via social media als YouTube of Facebook. Ook via een platform als Zoom (zoom.us). Aan dit laatste platform zijn kosten verbonden als de uitzending langer dan 40 minuten duurt. Het meest voor de hand ligt om te starten met YouTube, omdat dit het grootste videoplatform ter wereld is; bovendien is het gratis. Je kunt er gebruik van maken via een Google/Gmail-account. Verder kun je de films eenvoudig ‘insluiten’ in je eigen website, archiveren op een eigen kerkwebsite. Voor een beschrijving van welke apparatuur je nodig hebt en hoe je te werk gaat, zie de informatie bij Isimedia.
Als alternatief kan Facebook Live dienen. Hiervan kan het een nadeel zijn dat niet iedereen toegang heeft tot Facebook. Een voordeel is dat je via dit kanaal op meerdere manieren contact kunt onderhouden. Zie hier hoe dat werkt.
kindernevendienst / kinderopvang
Nu de gebruikelijke zondagse erediensten niet doorgaan, is er ook geen kinderopvang of kindernevendienst meer. Duurt de online kerkdienst te lang voor uw kinderen? Creatief Kinderwerk stelt een gratis online bijbels kinderprogramma beschikbaar: www.creatiefkinderwerk.nl. Dit programma kan worden ingebouwd in een stream, maar dat hoeft niet.
wel of niet ‘live’ streamen
De streaming van een dienst kan plaatsvinden op de normale zondagse tijden, maar kan ook eerder worden opgenomen en op ‘kerktijd’ worden uitgezonden. Deze laatste optie heeft als voordeel dat je verloren momenten er voor de uitzending uit kunt knippen.
tips voor de makers
- Verplaats je in de positie van de luisteraar bij de keuzes die je maakt. Wat heeft hij of zij nodig om op een opbouwende wijze de dienst thuis mee te maken? Welke informatie is vooraf nodig? En na afloop?
- Breng deze dienstverlening van je kerk geregeld onder de aandacht van de gemeenteleden en plaats de informatie en links prominent op de kerkwebsite. In principe kan iedere kerkganger met een internetverbinding meeluisteren of -kijken.
- Zet de dienst niet achter een ‘slot’ als je gebruik maakt van professionele aanbieders, want dan hebben alleen de abonnees van de service toegang. Veel van deze aanbieders zijn in deze tijd wel genegen om de uitzen
- ding open te stellen voor een breder publiek.
_______
Bron: www.isimedia.nl
Contactpersonen / meer informatie:
- Erjan van der Linde e.vanderlinde@cgk.nl
Dienstenbureau CGK verbinding@cgk.nl (e-mail in tijden van corona) | alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |