Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

doordeweekse inspiratie

Nu we zoveel mogelijk thuis moeten blijven en daarbuiten op ander­halve meter afstand van elkaar moeten commu­ni­ceren, voelen we ons dan doorde­weeks nog wel kerk met elkaar? Vereni­gingen, koren, bijbel­stu­die­groepen … ze kunnen allemaal niet bij elkaar komen. Maar ze hebben elkaar misschien wel harder nodig dan ooit.

 

flexibel 

Gelukkig blijken gemeen­te­leden creatief en flexibel. In plaats van een live gebedsuur kun je ook samen bidden via video­bellen. Zo doet de vrouwen­groep van Drogeham dat, was onlangs te lezen in De Wekker. Diezelfde vrouwen bellen ouderen en alleen­staanden op in plaats van bij hen langs te gaan. Gelukkig blijken veel gemeen­te­leden een groot sociaal vangnet te hebben. 'Toen ik een vrouw belde, was ik zelfs de achtste die die dag belde!'
Ook andere gemeenten hebben alter­na­tieve wegen gevonden. Zo gaan in Bennekom wijkkring­bij­een­komsten 'gewoon' door: via Zoom, en maakt ook Zwolle melding van 'online meetings' met gemeen­te­leden. Vanuit Vlaar­dingen komt bericht over een app, waarin leden allerlei dingen met elkaar delen: onder meer fotoalbums, bezinning, 'dagelijks kompas' en nieuws­ar­ti­kelen uit de gemeente.

 

streaming 

Diverse gemeentes maken podcasts of video­series voor doorde­weeks. Van ds. Renkema, predikant van de gemeente van Middelburg, is elke week een podcast te luisteren via kerkomroep.nl. Ook ds. Van der Rhee, predikant van de Pniël­ge­meente in Veenendaal, neemt elke week een podcast op. Voor jongeren wordt er elke donderdag een Jong Pniël Podcast online gezet. In Bennekom is op elke woens­dag­avond een nieuwe video­bood­schap van de eigen predikant, ds. Van Roekel, te beluis­teren: Manna, een wekelijkse bemoe­diging. Zomaar wat voorbeelden die ons ter ore kwamen. Waarschijnlijk met veel andere aan te vullen! Zo vernamen we via De Wekker al dat ds. Van Olst (Antwerpen-Deurne) en ds. Den Butter (Rijnsburg) dagelijks een meditatie houden die voor iedereen mee of na te luisteren en kijken is. En is het op Urk ook mogelijk om een meditatie te volgen en samen te bidden via kerkte­lefoon en kerkomroep. CGKv Woerden meldt: op woens­dag­avonden houdt ds. Jansen om 19.30 uur een samen­komst voor Woord, gebed en muziek (ca. 30-40 minuten), en zelfs een gelegen­heidskoor via Zoom. Te volgen via Kerkdienstgemist.nl en YouTube.

 

dinsdaghymne

De TUA plaatst elke dinsdag op Facebook een hymne, afkomstig uit de Bijbel of uit geschriften uit de Vroege Kerk. De hymnes worden verzameld door prof. dr. M.A. van Willigen, bijzonder hoogleraar Bijbel­uitleg Vroege Kerk.

paaslofzang

Ook bemoe­digend om te merken: in coronatijd blijft de lofzang volop gaande. De gemeente van Onstwedde ging op stille zaterdag zingend de straat op, met een podium in een trailer. Samen muziek maken ter ere van God. Vanzelf­sprekend op ander­halve meter afstand van elkaar. Bekijk hun mooie initi­atief op de Facebook­pagina van Onstwedde. De gemeente van Middelburg kwam dit paasweekend met het paaslied dat we in onze nieuws­brief van 8 april deelden. Helemaal afgestemd op deze coronatijd: '… als kerk hoe ook verspreid, en toch uw ene lichaam, U dienend wijd en zijd'.  Beluister op YouTube … 

 

dichtbij

Meer creati­viteit kwamen we tegen op Twitter: de Bethelkerk in Veenendaal stuurde naar alle 70+-gemeenteleden een harte­lijke groet via een kaart vol met selfies van gemeen­te­leden. Zo komen we elkaar op allerlei inspi­re­rende, creatieve en hartver­war­mende manieren misschien wel dichterbij nu de fysieke afstand groter is. Ook praktische hulp wordt geboden. Verschil­lende leden melden bijvoor­beeld dat ze boodschappen doen voor mensen die aan huis gebonden zijn, of dat ze kaarten sturen, bellen, mailen, appen om wel in contact te blijven met elkaar.

 

doet u mee?

Laten we elkaar inspi­reren! Wilt u een mooi initi­atief van uw gemeente met ons delen? Van harte welkom op verbinding@cgk.nl

 

 _______

Bron: Henriëtte Bal, Willy Boone, Lia Spekschoor, Facebook Chris­te­lijke Gerefor­meerde Kerken, De Wekker

Contact­per­sonen / meer infor­matie: Diensten­bureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl

alle corona­be­richten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl
Print Friendly, PDF & Email
CGK dienstenbureau 0318 582375 info@cgk.nl