Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

Minder vluchtelingen

Het aantal vluch­te­lingen dat asiel aanvraagt in Nederland wordt minder, lezen we in een bericht van stichting Gave. Er zijn in 2017 maar liefst 43 opvanglo­caties gesloten. Maar dit betekent zeker niet het einde van het werk van stichting Gave, blijkt uit het jaarverslag 2017. Er is veel werk en Gave is misschien wel harder nodig dan ooit.

Onderzoek wijst uit dat vier op de tien Syrische vluch­te­lingen kampen met (psychische) gezond­heids­klachten. Gave-directeur Jan Pieter Mostert vindt dat niet verwon­derlijk: “Veel status­houders zijn opgelucht als ze eindelijk een eigen huis hebben. Maar de werke­lijkheid valt vaak hard tegen. Ze missen hun familie, spreken de taal niet en hebben vaak geen zinvolle dagin­vulling. Dat is een voedings­bodem voor trauma’s en depressies. De kerk kan hen een geweldig netwerk bieden. We zien bij Gave dat steeds meer kerken dit oppakken. Maar de vrijwil­ligers lopen ook aan tegen cultuur­ver­schillen en juridische kwesties waar ze geen ervaring mee hebben. Ze kloppen bij ons aan voor onder­steuning.”

Veel chris­tenen beseffen dat ze een belang­rijke rol kunnen vervullen in het leven van vluch­te­lingen. Maar vluch­te­lingen leveren ook steeds vaker een waarde­volle bijdrage aan de kerk. Een van de speer­punten van Gave is dan ook om kerken te inspi­reren inter­cul­tureel kerk te zijn.

Lees erover in de terugblik op 2017.

 

Print Friendly, PDF & Email