
'hé moppie, ik heb goed nieuws!'
Iman, alleenstaande moeder van zeven kinderen, woont in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Haar wijk heeft hoge flats die van bovenaf gezien de wieken van een molen lijken te vormen. Vandaar de naam. De Molenwijk is een smeltkroes van culturen. Meer dan de helft van de bewoners heeft een migratieachtergrond.
Al jaren kampt de wijk met een imago van armoede en verloedering. Rond de afvalcontainers liggen plastic grasmatjes met bloemetjes om de bewoners te ontmoedigen er afval achter te laten. Het helpt niet echt. Overal zie je zwerfvuil. Maar Iman kijkt door dat negatieve imago en het zwerfvuil heen. Zij ziet de mensen van de Molenwijk. Uit eigen ervaring weet Iman dat een mens voor een beetje hulp soms moet kunnen terugvallen op zijn buren.
verbinding
Iman zet zich al lange tijd in voor de buurt. Ze heeft samen met anderen een buurtvereniging opgericht. Met het organiseren van activiteiten wil ze zorgen voor meer verbinding tussen bewoners. Ze is een echte strijder die nood ziet en doet wat ze kan.
Iman is betrokken bij Hart voor Noord, een stichting die zich inzet voor een samenleving in Amsterdam-Noord, waarin mensen goed en eerlijk leven en omzien naar elkaar. Jeanette de Waard is werkzaam voor deze stichting. Ruim vijf jaar geleden verruilde ze haar baan als consulent voor deputaten evangelisatie van de CGK voor een plek dichter bij mensen. En nu geeft ze als diaconaal opbouwwerker haar tijd, liefde en energie aan mensen die een luisterend oor en praktische hulp nodig hebben. Een van Jeanettes waardevolle contacten is Iman.
'hé moppie!'
‘Hé moppie! Wil je mij bellen? Ik heb goed nieuws!’ Een appje van Iman aan Jeanette. Over de telefoon vertelt Iman enthousiast dat ze een ruimte heeft gevonden van waaruit ze veiliger voedselpakketten kan uitdelen in haar buurt. Veiliger en beter dan vanuit haar eigen 'box'.
De eerste weken van de coronatijd bleef Iman op dringend advies van haar kinderen thuis. Met haar COPD valt ze in de risicogroep. Maar thuiszitten bleek niets voor haar. Ze kreeg vanuit haar buurt steeds meer vragen om hulp. Toen ze hoorde dat Hart voor Noord eten te verdelen had, belde ze Jeanette om te vragen of zij óók een verdeelpunt kon worden. Sindsdien zijn er in de Molenwijk al heel wat mensen via haar geholpen.
knutselen
In de Molenwijk worden buurtbewoners door Iman geholpen met melkproducten, restanten diepvriesgroente van een bedrijfsrestaurant en potjes babyvoeding. Aan kinderen in de buurt deelde ze kinderknutselpakketten uit. Niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders zijn daarmee geholpen. Wekenlang beperkt naar school was voor veel ouders een uitdaging en dat geldt zeker voor gezinnen die financieel krap zitten. Geld voor speelgoed of knutselspullen ontbreekt.
schuilen
Jeanette de Waard is blij met de inzet van Iman: ‘Wij vinden het erg belangrijk om Iman te ondersteunen. Door haar krijgen we contact met mensen die de hulpverlening mijden maar tot over hun oren in de zorgen zitten. Iman spreekt hun taal, komt ze in het winkelcentrum tegen en ziet hun kinderen op straat spelen. Zij is één van hen. Met het geven van de spullen verkondigen we hoop: We vergeten je niet, we zien je! Kom maar bij ons schuilen.’
helpen
De gevolgen van de maatregelen die moesten worden genomen om het coronavirus in te dammen, treffen ook in Nederland vooral de meest kwetsbaren. Initiatieven zoals Hart voor Noord verlenen hulp waar dat het hardst nodig is. Dat doen ze door met hart en ziel te luisteren, te ondersteunen en te verbinden.
inspiratie
Op de website van Hart voor Noord leest u meer over de manieren waarop de organisatie er in deze coronacrisis er voor de buurt wil zijn. Wat dacht u van een Bloemengroet, Buurtkastje of Doorgeefboek? Laat u door vrouwen als Jeanette en Iman inspireren. Ook in uw wijk zijn mensen die hulp kunnen gebruiken.
_______
Bron: Jeanette de Waard, www.hartvoornoord.nl
Contactpersonen / meer informatie: Dienstenbureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl
alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona |