
Mozambique: verdubbeling van oogst
De inwoners van Mozambique zijn voor hun voedsel grotendeels afhankelijk van wat zij zelf op een stukje grond kunnen verbouwen. De christelijke organisatie CODESA (project MOZ061) is gedreven vanuit het Evangelie om boerengezinnen te helpen hun kennis over duurzame landbouw te vergroten. Deze kennis wordt verspreid via gemeenschappen, waarbij de kerk een belangrijke rol speelt. Ook blijkt de training te werken. Geregeld werd Mozambique afgelopen jaren getroffen door hongersnood en voedselschaarste. Nu vertellen inwoners die een training van Codesa volgden en die kennis toepassen, dat de oogst in omvang toeneemt. Dat is goed nieuws en zal de voedselzekerheid in dit land ten goede komen.
Een verhaal van Filomena Roberto
Filomena leeft in Mucorro en is van jongs af aan betrokken in de landbouw. Ze zegt: “Van oudsher brandden we in dit gebied het oude gras voordat we de grond bewerkten voor het nieuwe seizoen. Dit was een normale praktijk. Door deze onwetendheid bleef ik alles op dezelfde manier doen”.
De training van Codesa over conservation farming bracht in haar leven grote verandering. Nadat ze de instructies van de Codesa trainers had opgevolgd, oogstte ze in het seizoen 2019 tweeduizend kilo mais van één hectare; meer dan genoeg om haar gezin het hele jaar te voeden. Ze zegt: “Wanneer alle leden van de gemeenschap deze aanpak zouden toepassen, dan is honger hier spoedig verleden tijd en kunnen we het schoolgeld voor onze kinderen betalen”.
Trainingen
Codesa geeft de trainingen via de lokale kerken in het Noorden van Mozambique in de provincie Zambezia, wat qua oppervlakte driemaal zo groot is als Nederland. Kerkleiders worden als vrijwilliger getraind in kennis en vaardigheden op het gebied van de conservation farming. Deze aanpak zorgt ervoor dat de gewassen langer bestendig zijn tegen droogte. Ook wordt de bodem verbeterd door het gebruik van organisch materiaal (gedroogd gras, oude maisstengels of andere gewasresten). Verder wordt er geteeld met gewassen die het in dit klimaat goed doen. Een voorbeeld hiervan is de fluweelboon die later tijdens het seizoen wordt geplant. De boon is eetbaar met een goed gehalte aan eiwitten en andere nuttige vitamines en mineralen. Tevens produceert de boon grote hoeveelheden organisch materiaal later in het seizoen na de oogst. Ook wordt het gebruik van compost gestimuleerd om de grond te verbeteren.
Diaconaat CGK is partner van CODESA en is blij om op deze wijze een bijdrage te kunnen leveren in deze provincie Zambezia, waar we in de stad Mocuba ook de opleiding van predikanten via zending CGK ondersteunen. Zo gaan woord en daad samen!
Dit project staat op de diaconale projectenlijst onder nummer MOZ061.
Filomena Roberto