
nieuwe wegen voor de diaconie in coronatijd
Klaas Koelewijn is directeur van een basisschool en sinds kort diaken in de CGK van Bunschoten. Hij vertelt met enthousiasme over hoe juist de coronacrisis een impuls kan zijn om de onderlinge zorg anders te organiseren.
handige app
Corona versnelt het proces om digitaal contact met elkaar te hebben. ‘We gebruiken in Bunschoten de Scipio App voor het inschrijven op kerkdiensten en we collecteren via deze app. In de app zijn ook zaken opgenomen als de gemeentegids en het kerkblad. Socialmediakanalen van de kerk zijn via de app in te zien en tenslotte ook de kerkelijke agenda.
Dankzij het feit dat de app steeds meer gebruikers heeft, zien we ook geen teruggang van de opbrengst van de collectes via de app. Maar er is nog meer mogelijk via zo’n kerk-app!
gavenbank
Wat we graag willen realiseren is een digitale gaven-/interessebank. De organisatie achter de Scipio App is druk bezig om deze faciliteit te bouwen. Verwacht wordt dat die na de zomer beschikbaar komt. We zijn benieuwd: 'Zijn er andere gemeenten die ervaringen hebben met een gaven-/interessebank via een app?'. Laat het weten via diaconaat@cgk.nl.
Het mooie aan deze gavenbank wordt dat gemeenteleden zelf in kunnen vullen wat hun talenten zijn en waar hun interesses liggen, waarna de diaconie vraag en aanbod kan matchen. Op deze manier worden alle gemeenteleden betrokken bij het diaconaat. Diaconaat is immers niet alleen van de diaconie, maar juist - de verantwoordelijkheid - van de gehele gemeente. De diaconie is als eindverantwoordelijke bij uitstek geschikt om te coördineren, adviseren, organiseren en mobiliseren.
coördineren van zorg via WhatsApp
Het omzien naar elkaar (ons diaconale jaarthema is Tot Uw dienst!) wordt nu ook deels anders vormgegeven. Vorig jaar zijn we begonnen met het opzetten van WhatsApp-groepen, wat goed werkt.
Onze gemeente is verdeeld in dertien wijken en elke diaken belt van tijd tot tijd de hele wijk na om te informeren naar het welbevinden van gemeenteleden en of er sprake is van negatieve gevolgen van de coronacrisis. Je zou het een ‘corona-care-call’ kunnen noemen. In zo’n gesprek vragen we aan het einde om minimaal één mobiel nummer per huishouden met daarbij de vraag of we die mogen toevoegen aan de WhatsApp-groep van de desbetreffende wijk.
De wijk-appgroep is een ‘zakelijke’ appgroep die bedoeld is om elkaar te kunnen helpen als dat nodig is. Dus niet voor de gezelligheid, daar zijn andere mogelijkheden voor. Hoe dat werkt? Als iemand aan huis gebonden is door corona of door quarantainemaatregelen en deze broeder/zuster heeft boodschappen nodig, dan coördineren we dit soort verzoeken in de wijk-app. Andere voorbeelden zijn het ophalen van medicijnen, een ritje naar een huisarts of ziekenhuis regelen, enz.
klein beginnen
De helft van de wijken heeft inmiddels een WhatsApp-groep. We beginnen klein, maar we beginnen wel! Zo proberen we ook een soort buddyschap op te zetten, waarbij jongeren aan oudere gemeenteleden gekoppeld worden. Met elkaar in gesprek gaan, interesse tonen, vragen stellen en luisteren - niet alleen over vroeger, maar ook over wat God heeft betekend in het leven van onze oudere broeder/zuster. Dat kan ook andersom: ook jongeren kunnen op jonge leeftijd al veel meegemaakt hebben. Vertel elkaar wat de grote daden van God zijn geweest in je leven. Is er een mooiere motivatie om het geloof op die manier met elkaar te delen?
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit nog echt in de kinderschoenen staat, maar het begin is er. We proberen hier dit jaar verder vorm aan te geven, zodat het werk van de diaconie ook echt de gemeente aanzet tot: dienen, delen en doen!