
onrecht kan niet!
‘Onrecht kan niet!’ Halverwege het interview houdt professor Hofman een foto omhoog van iemand die lijdt aan moderne slavernij, met de tekst: ‘Ik ben geraakt.’ Het tekent het gesprek. ‘Van jongs af aan signaleer ik onrecht. Ik word er boos en verdrietig van.’
gerechtigheid
Dit is een van de motieven voor het boek Arm en rijk in crises. Geschreven door misschien wel de groenste gereformeerde theoloog.
Centraal staat gerechtigheid, wat is dat?
Professor Hofman: ‘De gevallen mens wordt in een juiste verbondsrelatie met God gezet. Deze gerechtigheid gaat van God uit en ligt diep verankerd in zijn hart.
Door het geloof ontvangen we onze plek in relatie tot God en onze medeschepselen. Gerechtigheid heeft twee assen: een verticale en een horizontale, samen vormen ze een kruis.’
spiegelen
Het uitgangspunt voor het boek is de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus (Lucas 16). ‘Een gelijkenis is een spiegelverhaal’, zo vervolgt de docent. ‘Deze gelijkenis lijkt zowel extreme rijkdom als extreme armoede te tekenen, die we beide niet zo kennen. Maar klopt dat wel?
Ik zie beelden van mensen in Afrika met een emmer op het hoofd, waarin al hun bezit zit. Van hot naar her gesleept, nergens veilig. Dat is extreem, maar het ís er wel.
Aan de andere kant hoor je van mensen die aan een crisis miljarden verdienen. Ze weten niet meer hoe rijk ze zijn. Dat is extreem, maar het ís de werkelijkheid.
We spiegelen ons liever aan wie meer dan wij bezitten, maar is dat eerlijk? Kijken we niet teveel weg? Zullen we meer bidden om open ogen en een liefdevol hart?
niet meer van mijzelf
Armoede en ongelijkheid zijn niet alleen thema’s voor wereldverbeteraars. De Heidelbergse Catechismus spreekt over het ‘niet meer van jezelf maar het eigendom van Jezus Christus zijn’. En over ‘bewaard’ en ‘vernieuwd’ worden door Hem en ‘voor Hem leven’.
Ik ben als christen niet meer van mijzelf; dat geldt dus ook van mijn bezit. Ten aanzien van thema’s als armoede, onrecht en milieu hebben we in onze kerken wel eens blinde vlekken gecreëerd door ons af te zetten tegen de linkse kerk. Dat is een tekort waaraan wij schuldig zijn.
Gods gerechtigheid mag geen hobby zijn van een predikant of diaconie: het is Gods hart. Lucas vraagt in het Evangelie van Lucas alle aandacht voor de armen. Daarmee zet hij voort waar de Psalmen en profeten in het Oude Testament vol van zijn.’
niet spectaculair
Professor Hofman benadrukt het belang van een Bijbelse prediking en goede catechese. ‘Bij de doorvertaling van gerechtigheid moeten we waken voor het spectaculaire. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om tijd, liefde en inzet voor de ander. Liefde tot God geeft liefde tot elkaar.
Vergeet niet wat er in stilte gebeurt door mensen die door de Heilige Geest worden aangeraakt!’
boek: Arm en rijk in crises
Professor Hofman beschrijft in Arm en rijk in crises de actuele thematiek van arm en rijk in het licht van de kredietcrisis van 2008 en de crisis rondom het coronavirus. Hij signaleert de misstanden en knelpunten en wil de lezers meenemen in een zoektocht naar mogelijke oplossingen voor de indringende problemen. Daarbij laat hij zich inspireren door de gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus.
Dit artikel verscheen in Doorgeven (mei 2021, p. 18-19).
Foto: RD, Anton Dommerholt