
open je ogen, oren en neus
Wat leren we van onze buurt? Zoals Paulus met een teamgenoot door Athene liep (Handelingen 17), zo liepen de teams uit Ermelo en ’s-Gravendeel van het missionair leertraject (Zzzout) op 8 februari door Veenendaal, tijdens een zogenoemde Pauluswandeling.
Open ogen, oren en neus
Trainer ds. Jan van 't Spijker had hen aangemoedigd hun ogen, oren en neus open te zetten. 'Wat zegt wat je ziet, hoort en ruikt over kansen voor het evangelie?' En: 'Knoop eens een praatje aan met iemand.' Verschillende deelnemers kwamen terug met inspirerende verhalen. Hoe eenvoudig bleek het om een man op een terras te vragen of het eten smaakte. Daarna ontstond spontaan een gesprek over zijn eenzaamheid. En na het complimentje over de mooie etalage, ontstond een praatje met de winkelmedewerker over Veenendaal. Kansen genoeg! Echte aandacht doet wonderen om contact te krijgen.
kerk met terras
In ’s-Gravendeel bedacht men een creatieve manier om te luisteren naar buurtgenoten. Tijdens een lokale feestweek had het team uit ‘s-Gravendeel rond de kerk een terras opgezet. Buurtgenoten verwonderden zich over de grátis koffie en het grátis gebak.
Ook daar werd een praatje gemaakt met de mensen en gevraagd wat de kerk zou kunnen betekenen voor de buurt. Die mag doordeweeks wat vaker open zijn voor activiteiten waar buurtgenoten welkom zijn. En wat vaker een maaltijd organiseren. Kortom, praktische wensen.
koekjesactie
Vanuit het missionair leertraject kregen beide teams de opdracht voor een ‘koekjesactie’ in hun dorp: koekjes bakken én eropuit trekken, om te luisteren naar buurtgenoten. Ook hier weer met de vraag: Wat zou de kerk kunnen betekenen voor de buurt? Hoe spannend ook, het werd een succes! Mensen die een zakje zelfgebakken koekjes kregen aangeboden vonden het leuk en waren positief: geen beeld van christenen als ‘een stelletje zuurkijkers’! Er was tot verrassing van de teams interesse in ‘de mensen van de kerk’ en het waarom van de koekjesactie. De angst voor negatieve reacties over God, kerk en geloof bleek niet terecht.
vervolg leertraject
Het team van 's Gravendeel is enthousiast om ook met gemeenteleden een Pauluswandeling te doen: om méér te ontdekken van hun eigen buurt. Ermelo gaat in de gemeente verder aan de slag met 'luisteren': Wat is Gods missie voor Ermelo? Wat vinden de mensen in de omgeving belangrijk, waar hebben ze behoefte aan? Welke talenten zijn er in het eigen team? En wat kenmerkt de eigen gemeente?
Wij hopen dat de teams en hun gemeenten groeien in missionair elan. En dat hun omgeving steeds meer mag proeven van het zout dat de kerk verspreidt.
ook meedoen?
Heb je ook zin om mee te doen met een missionair leertraject? Zie www.cgk.nl/missionair-leertraject en vraag je kerkenraad om naar de informatie-avond te gaan op woensdag 18 maart.
stel die vraag!
In 's Gravendeel had men dat met die woorden gevraagd. Tijdens een lokale feestweek op een terras dat men rond de kerk had opgezet. Bezoekers verwonderden zich over de grátis koffie en het grátis gebak. Een mooie aanleiding om iets te zeggen over de grátis genade die ons vanuit het Evangelie aangeboden wordt.
Wat antwoordden bezoekers op de vraag wat de kerk zou kunnen betekenen? Dat de kerk doordeweeks wat vaker open mag zijn voor activiteiten waar buurtgenoten welkom zijn. Dat er misschien wat vaker een maaltijd georganiseerd zou worden. Best praktische wensen dus.
beeld van christenen
Met een koekjesactie trokken teams uit beide gemeentes eropuit. Hoe spannend ook voor sommige deelnemers, de opluchting was groot: mensen die een zakje zelfgebakken koekjes kregen aangeboden waren blij verrast. Ze hadden helemaal niet het beeld van 'christenen zijn een stelletje zuurkijkers' en ze hadden juist wel interesse in de mensen van de kerk en het waarom van de actie. Kortom, onze angst voor negatieve reacties over God, kerk en geloof is lang niet altijd terecht. En over contact krijgen, aansluiting zoeken bij de mensen om je heen, moet je niet te moeilijk denken. Andries Bakker, één van de trainers van het leertraject, verbond de ervaringen met die van Paulus: 'Hij zei niet: jullie zitten fout! Maar moedigde de mensen aan: wat goed dat jullie zoveel aandacht hebben voor de goden om je heen.'
aandacht doet wonderen
Tijdens een zogenoemde Pauluswandeling trokken de teams daarom in kleine groepjes door Veenendaal. Trainer ds. Jan van 't Spijker had hen aangemoedigd de ogen, oren en neus goed de kost te geven. 'Wat zegt wat je ziet, hoort en ruikt over kansen voor het evangelie?' En: 'Knoop eens een praatje aan met iemand.' Verschillende deelnemers deden had en inspireerden na afloop hun teams met de verhalen. Hoe eenvoudig bleek het om een man op een terras te vragen of het eten smaakte en daarna verder te praten over zijn eenzaamheid. En om een winkelmedewerker die buiten stond een complimentje te geven over de etalage en aan de praat te raken over Veenendaal.
Conclusie: echte aandacht doet wonderen om contact te krijgen.
vervolg leertraject
Na de trainingsdag gaat 's Gravendeel ook in de eigen woonplaats een Pauluswandeling doen, samen met andere gemeenteleden. Samen kijken betekent een grotere betrokkenheid van de hele gemeente. Samen kijken betekent ook méér zien. Ermelo gaat in de gemeente verder aan de slag met 'viervoudig luisteren': naar God, context, team en kerk. Wat is Gods missie voor Ermelo? Wat vinden de mensen in de omgeving belangrijk, waar hebben ze behoefte aan? Welke talenten zijn er in het eigen team? En wat kenmerkt de eigen gemeente?
Wij hopen dat de teams en hun gemeenten groeien in het missionair elan. En dat hun omgeving steeds meer mag proeven van het zout dat de kerk verspreidt.