Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download

overvloedig water in Zuidelijk Afrika

Water stroomde in hospitaal Siloam door de kraam­kliniek, vorige maand. En in rivieren stroomde zoveel water dat bruggen onder­stroomden en het levens­ge­vaarlijk werd om eroverheen te rijden. In Botswana waren wegen enige tijd onbegaanbaar, zelfs voor een 4x4-auto. Het regende de afgelopen tijd enorm veel in Zuidelijk Afrika.

Pula e kae’ (waar blijft de regen)? Dat was de vraag waarmee de tuinman hem vrijwel elke dag tegemoet kwam, zo herinnert de zendings­con­sulent zich uit zijn tijd in KwaNdebele. Dit jaar zou dat geen vraag zijn geweest. Er viel in Zuidelijk Afrika zo enorm veel water, in Namibië, in Botswana, in Zuid-Afrika, dat het voor problemen zorgde.

Hessel en Coby Visser wonen vlak bij Gantsi, de hoofdstad van het Gantsi­dis­trict in het zuidwesten van Botswana. Ze schrijven over die regen: ‘Het is ongelooflijk hoeveel regen we dit seizoen al gehad hebben. Wij hebben ruim 800 mm gemeten, maar we hebben ook al gehoord van 1000 en zelfs 1200 mm. Overal zie je plassen, plassen en nog eens plassen. Hutjes brokkelen af van de nattigheid, het duurt enkele dagen voordat kleren weer droog zijn, en sommige mensen kunnen hun huizen niet bereiken.

De weg naar East-Hanahai is op sommige plekken heel glibberig, te verge­lijken met een weg na sneeuwval. Toen we een paar weken geleden onderweg naar East-Hanahai waren, zijn we dan ook omgekeerd: we vonden het onver­ant­woord om verder te gaan. Vorige week zijn we er voor het eerst weer geweest na zes weken. Het bijzondere is, men klaagt niet, want regen is zegen, ook al is het overvloedig’.

Ds. Nefefe woont in het noorden van Zuid-Afrika. Hij werkt daar op het Iyani Bible and Trainings­in­stitute, dat op een heuvel net buiten Sibasa ligt. Hoog en droog dus. Als hij van daar naar zijn eigen huis in het dorpje Fefe wil, is hij onder normale omstan­dig­heden drie kwartier onderweg. Nu moet hij een paar uur rijden, omdat de korte weg helemaal wegge­spoeld is door de overvloedige regen.

Hij vertelt ook over het ziekenhuis Siloam: daar stroomde het water door de kamers van de kraam­kliniek. Heel veel wegen zijn wegge­spoeld, vertelt hij. Er zijn ook slacht­offers gevallen: iemand probeerde een brug over te rijden, maar het water kwam zo hoog over het wegdek, dat de auto werd meege­sleurd door de sterke stroom en de bestuurde omkwam.

Komt dit vaker voor? Ds. Nefefe vertelt dat het zeldzaam is dat het zo veel regent. Alle stuwmeren zitten nu wel weer helemaal vol, dus voor het komende seizoen is er genoeg om de landbouw te voorzien van water.

 

                                                                       

Print Friendly, PDF & Email