Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

perspectief voor jonge meiden

Janetta Fokkema is door haar werk als MDW-er in Bolivia betrokken bij Mosoj Yan, een tehuis voor meisjes die seksueel misbruikt zijn. Mosoj Yan betekent ‘nieuwe weg’. Hier worden deze meisjes opgevangen, waardoor er hoop mag komen op een nieuwe weg in hun leven.

Zij vertelt: in juli 2017 ben ik vanuit de gemeente van Siegers­woude uitge­zonden naar Cocha­bamba, Bolivia om daar het gasten­ver­blijf van een zendings­or­gan­siatie (SIM) te runnen. Naast deze belang­rijke taak ben ik ook betrokken bij Mosoj Yan, een tehuis voor meisjes die seksueel misbruikt zijn. Mosoj Yan betekent ‘nieuwe weg’. Dat is wat we hopen voor deze meiden dankzij het Evangelie: dat hun leven een nieuwe weg op zal gaan, vooral de weg naar het eeuwige leven. Bolivia is een prachtig land, maar helaas komt er veel huiselijk en seksueel geweld voor. De daders zijn vaak bekenden van de meiden.

In gedachten neem ik u graag mee naar Mosoj Yan. Het ligt een half uur lopen vanaf het gasten­ver­blijf, bergop­waarts. Bij aankomst lopen we richting de metalen toegangs­deuren die - zoals meestal - op slot zijn. Ik rammel aan de deur en roep ‘hola’, waarop er elders in het huis geroepen wordt om de ‘hermana’, degene die op dat moment werkt en de sleutel van de deur heeft. Bij binnen­komst begroet ik de ‘hermana’ hartelijk, evenals de meiden die van verschil­lende kanten tevoor­schijn komen en me vaak omarmen. Ook hun kleintjes komen naar me toe voor een knuffel. Ik kom armen tekort! Ik vraag hoe het met ze gaat en hoor dat er een nieuw meisje bij is gekomen, die een paar maanden zwanger is. Mosoj Yan is een van de weinige tehuizen waar ook zwangere meiden en meiden met kind welkom zijn. Een ander meisje staat op het punt om naar een andere plek te verhuizen waar ze meer zelfstan­dig­heids­training krijgt.

In totaal zijn er nu 12 meisjes in het tehuis, dat aantal schommelt altijd tussen de 10 en 15, in leeftijd variërend van 10 tot 17 jaar oud.  Ik probeer vervolgens te helpen met wat nodig is. De ene keer is dat huiswerk maken, de andere keer samen Bijbel­studie doen. Het contact met de meiden is het belang­rijkste, laten merken dat je ze ziet en er voor ze wilt zijn. Bij de Bijbel­studie werken we vanuit een boekje, waar we om de beurt uit lezen en vervolgens doorspreken over wat we net gelezen hebben.

Als de middag voorbij is, neem ik afscheid en ga naar huis met in mijn hart een gebed voor deze meiden, dat ze de boodschap van de Bijbel­studie persoonlijk mogen leren verstaan en dat ze tot een levend geloof in Jezus Christus mogen komen.

Print Friendly, PDF & Email