Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

pionierskerk Via Nova gaat opnieuw pionieren

De jonge Amster­damse kerk Via Nova gaat een nieuwe fase in: naast de bestaande gemeen­schap start een nieuw pionierswerk, specifiek gericht op twintigers in Amsterdam. De droom is het evangelie te ontdekken met twintigers die nooit een kerk zouden binnen­stappen.

Laurens van Lavieren, de voorganger van Via Nova, zal zich naast zijn werkzaam­heden bij IFES volledig op deze nieuwe doelgroep gaan richten. “Voor een twintiger zonder chris­te­lijke achter­grond is de stap naar een kerkdienst op zondag­ochtend enorm. Zelfs bij een eigen­tijdse kerk als Via Nova, met relevante inhoud en gastvrije vormen. Het tijdstip is onhandig en geeft te veel een 'religieus' gevoel. De groep is te groot en het is ondui­delijk wat er van je wordt verwacht”, aldus Laurens.

Samen met Maarten Vogelaar (werkzaam als pionier voor De Kwekerij en net als Laurens studen­ten­pastor bij IFES) hoopt hij een gemeen­schap op te zetten waar 'millen­nials' zich wel makkelijk thuis voelen. “Maarten en ik hebben via ons werk veel contact met twintigers. Onze ervaring is dat via kleine gastvrije groepen zij wél aanhaken. Dat doen we rond gesprekken over thema's die hen direct bezig houden, zoals relaties, presta­tiedruk en persoon­lijke bloei.”

Voor Via Nova breekt hierdoor ook een nieuwe fase aan. De gemeente zoekt een nieuwe voorganger, nu Laurens van Lavieren zijn tijd volledig zal besteden aan twintigers buiten de kerk en zijn werk als studen­ten­pastor. Hans Verwijs van het kernteam van Via Nova is hoopvol: “Ik heb de laatste jaren meerdere theologen leren kennen die onze visie omarmen en zin hebben om er ook zelf bij betrokken te raken. Ik ben vol goede hoop dat we een nieuwe voorganger vinden.” Toch is het volgens hem ook een spannende tijd. “Veel gezinnen, ook van Via Nova, verlaten Amsterdam, maar de huizen worden allemaal weer opnieuw bewoond. Amsterdam wordt niet kleiner. Gods goede boodschap ontdekken en zichtbaar maken blijft dus actueel voor onze gemeen­schap en voor Amsterdam.”

op de foto: Maarten Vogelaar (links) en Laurens van Lavieren

Print Friendly, PDF & Email