Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download

blog: gevolgen van kleine dingen met grote liefde

blog 2 over de pioniersreis: liefhebben en dienen

Kleine dingen die met grote liefde worden gedaan, kunnen enorme gevolgen hebben, zo leerde moeder Theresa. Wij ervaren het in de wijk waar we wonen, Bloemhof op Rotterdam Zuid. Er is veel eenzaamheid, armoede en lelijkheid. Afval zwerft op straat, onze jongste slaapt regel­matig in een andere kamer vanwege de geluids­overlast en wietlucht. Pionieren is soms ploeteren.

Temidden daarvan willen we ‘liefhebben en dienen’, zoals de pioniersreis het omschrijft. We rapen onze 95-jarige buurman van de vloer als hij weer eens is gevallen - en krijgen (hartje zomer) een sneeuw­schuiver cadeau uit dankbaarheid.

Met een buurt­be­woner wiens partner overleden is, organi­seren we een eenvoudige maar waardige afscheids­bij­een­komst - hij was namelijk ‘van de armen begraven’ en zijn vrienden mochten niet bij de plech­tigheid zijn.

Een tijdje geleden zien we een autootje voor ons huis met de koplampen aan. Geen idee van wie de auto is, we kunnen er niet veel aan doen. Maar de volgende morgen, bij het uitlaten van hond Puck, zien we de eigenares. ‘Die gaat niet meer starten.’ Gelukkig voor haar staat onze auto ernaast. Twee start­kabels eraan en ja hoor, de motor draait weer als een zonnetje.

Halleluja, prijs de Heer!’ is haar reactie. ‘Hé wat leuk, ben jij christen?’ vragen we haar meteen. En inderdaad, dat blijkt zo te zijn. Mooi, die kleine licht­puntjes in onze donkere wijk!

Deze toevallige ontmoeting krijgt een bijzonder staartje als we later ontdekken dat we … de zus van de Kaapver­di­aanse kapster hebben geholpen. Over haar kapperszaak, bij ons op de hoek, kregen wij beiden een identieke droom (beschreven in blog 1). We zagen onszelf ín die ruimte een huiskamer voor de buurt runnen, mét de kapster die er haar klanten knipte.

Een paar weken later zitten we bij haar op de bank om die droom te delen. Haar reactie verrast ons. ‘Ik vind het een prachtig idee. Eigenlijk wilde ik stoppen met de zaak. Maar mijn zus zei me onlangs dat ik eens … met jullie moest gaan praten. Ik sputterde tegen: wat moeten Hans en Carolien met een kapperszaak? Zij hebben toch heel ander werk? En nu zitten jullie hier. Ik doe mee!’

Net als het oprapen van de buurman en het organi­seren van een afscheids­moment was dit aansluiten van de start­kabels een kleinigheid, met liefde gedaan. Maar voor ons en de kapster werd het iets groters. Via dat ene voorval krijgen we een prachtige beves­tiging: jullie zijn op de goede weg. Ga samen verder. En dat is precies wat we sinds die tijd doen, stap voor stap.

Hans en Carolien Euser

netwerk­leiders, Inter­cul­tural Church Plants (ICP)

… een toevallige ontmoeting krijgt een bijzonder staartje …

Carolien en Hans Euser

Carolien en Hans Euser

ICP

Hans en Carolien Euser leiden  Inter­cul­tural Church Plants (ICP), een netwerk van inter­cul­turele kerken. Ze pionieren zelf met BLEND in de Rotter­damse Bloemhofbuurt. 

In zes blogs die we dit jaar publi­ceren in onze nieuws­brief CGK Missi­onair reflec­teren ze op de verschil­lende onder­delen van de 'pioniersreis' uit de Leerge­meen­schap Pionieren. Dit is het tweede deel over ‘liefhebben en dienen’. Het eerste deel lees je hier.

Eerder schreven ze Wandelen op water, 25 verhalen vanuit Veenendaal en Rotterdamhier te bestellen.

Print Friendly, PDF & Email
Henriette Bal CGK dienstenbureau 0318-582350 info@cgk.nl