
correspondentie met kerken
Australië: Christian Reformed Churches of Australia
![]() |
Contactgegevens:Mrs. M. Jobse |
Met de Christian Reformed Churches of Australia hebben onze kerken een band die dateert uit de tijd kort na het ontstaan van dit kerkverband. Een band die daarna versterkt is via het lidmaatschap van de GOS. De CRCA zijn kerken, die onstaan zijn via emigratie in de jaren na de oorlog.
Zij tellen ongeveer 9000 leden en hebben de Drie Formulieren van Enigheid als belijdenisgeschriften.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Botswana: Reformed Churches of Botswana
De Reformed Churches in Botswana zijn in 1994 tot stand gekomen door de samensmelting van de kerken die voortgekomen zijn uit het zendingswerk van de Gereformeerde Kerken in Zuid-Afrika (D’kar) en van de Nederduitse Gereformeerde Kerk in Afrika, de zwarte tak van de NGK-familie (New Xanagas en Ghanzi).
Momenteel zijn er nog steeds drie gemeenten, met acht zendingsposten en elf preekplaatsen.
Het aantal belijdende leden is ongeveer 350. Er zijn zeven zendelingen en predikanten werkzaam voor de Gereformeerde Kerken in Bostwana, waarvan een uitgezonden is door de Christelijke Gereformeerde Kerken in Nederland.
Sinds 1998 verzorgt de ‘RCB Discipelschool’ het kadervormingswerk en sinds 2004 is er ook een meer formele theologische opleiding: het Ghanzi Bijbel College.
Het jeugdwerk valt grotendeels onder de ‘Levensschool’.
De verschillende kerken zijn ook actief in het ontwikkelingswerk (Kuru Development Trust), het pre-school onderwijs (Bokamoso) en hiv/aidsvoorlichting en preventie (True Love Waits en Ghanzi Christian Aids Committee).
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Brazilië: Igrejas Evangelicas Reformadas no Brasil
![]() |
Contactgegevens:Av. Dos Pioneiros 805 |
Met de Igrejas Evangelicas Reformadas no Brasil voeren onze kerken al geruime tijd correspondentie. Tot de door de IERB aangenomen belijdenisgeschriften behoren de Heidelbergse Catechismus en de Nederlandse Geloofsbelijdenis.
Dit kerkverband, dat is ontstaan uit emigratie naar Brazilië, bestaat momenteel uit acht plaatselijke kerken met ongeveer 2500 leden in totaal.
De gemeenten van Carambeí, Castrolanda, Arapoti en Sao Paulo hebben nog regelmatig diensten in het Nederlands.
Sinds 1974 is er altijd wel een predikant van christelijke gereformeerde huize dienstbaar geweest in de IERB.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Canada: Free Reformed Churches of North America
![]() |
Contactgegevens:Committee for Interchurch Relations |
Met de Free Reformed Churches bestaat volledige correspondentie vanaf het moment dat deze kerken ontstonden. Zij zijn gevormd door leden van onze en andere kerken die (vooral na de Tweede Wereldoorlog) naar Canada en de USA zijn geëmigreerd. In de begintijd werden deze kerken met name door predikanten uit de Christelijke Gereformeerde Kerken gediend. Tot deze pioniers behoorden onder meer di. J. Hamstra, J. Tamminga, W.F. Laman, J. Keuning en G. Bilkes. Ook in het zendingswerk van de Free Reformed Churches hebben Christelijke Gereformeerde predikanten gediend: ds. M. Rebel in Venda, ds. E. Everts in Guatemala.
De Free Reformed Churches tellen ongeveer 4500 leden in twintig gemeenten. Van deze gemeenten zijn er twee in de Verenigde Staten gelegen.
De Free Reformed Churches werken in hun theologische opleiding nauw samen met de Heritage Reformed Congregations in het Puritan Reformed Theological Seminary te Grand Rapids (Mi).
Informatie over de plaatselijke kerken is op hun website te vinden onder de button 'about us/congregations'.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Frankrijk: Union Nationale des Eglises Protestantes Réformées Evangéliques de France
![]() |
Contactgegevens:Union Nationale des Eglises Protestantes Réformées Evangéliques de France |
Onze correspondentie met de Union Nationale des Eglises Protestantes Réformées Evangéliques de France dateert uit de tijd dat deze kerken en onze kerken lid waren van de GOS.
De Union Nationale des Eglises Protestantes Réformées Evangéliques de France vormen een klein kerkverband in een grotendeels geseculariseerd land.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Groot-Brittannië: Evangelical Presbyterian Church in England and Wales
![]() |
Contactgegevens:Clerk of Presbytery |
De EPCEW is In 1996 in Engeland ontstaan ten gevolge van een opleving van het presbyterianisme in Engeland.
Aanvankelijk waren er drie plaatselijke gemeenten, inmiddels zijn dat er dertien.
Er zijn evangelisatieposten en kerkplantingen.
Tot dit kerkverband behoort ook de Evangelical Presbyterian Church of Sweden met twee plaatselijke gemeenten.
De EPCEW heeft de Westminster Standards als belijdenisgeschriften. Het betreft een kerkverband waarmee de CGK in alle opzichten verwant is.
Onze contacten met deze kerken dateren van 2008. De EPCEW is ook lid van de ICRC.
Sinds de generale synode van 2013 hebben we met deze kerken een relatie van volledige correspondentie.
Groot-Brittannië: Free Church of Scotland
![]() |
Contactgegevens:Free Church Offices |
Met de Free Church of Scotland bestaat een relatie van correspondentie vanuit de tijd dat deze kerk en onze kerken beide lid waren van de GOS. De FCS en onze kerken deelden dezelfde bezwaren tegen bepaalde ontwikkelingen binnen de GOS. Toen beide kerken hun lidmaatschap beëindigden bleef toch de onderlinge band bewaard.
De FCS heeft als belijdenisgeschriften de Westminster Standards. De FCS telt ongeveer 12000 leden.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Groot-Brittannië: Free Church of Scotland (Continuing)
![]() |
Contactgegevens:Rev. J. MacLeod |
In het laatste decennium van de vorige eeuw ontstond een conflict binnen bovengenoemde kerk dat ertoe geleid heeft dat in 2000 een aantal gemeenten en predikanten buiten dit kerkverband kwam te staan. Dit deel noemt zich ‘voortgezette’ Free Church of Scotland – FCSC.
Omdat onze kerken geen partij willen kiezen in een intern conflict, hebben wij besloten ook met deze kerken correspondentie te onderhouden.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Ierland: Evangelical Presbyterian Church of Ireland
![]() |
Contactgegevens:EPCI |
Sinds de generale synode van 2007 hebben wij een officiële relatie met de EPCI, waarmee we met name via de RPCI al langer informele contacten onderhielden.
De EPCI is een afscheiding van de Irish Presbyterian Church, ontstaan in 1927/8. Er zijn twaalf gemeenten, waarvan zes in de regio Belfast en een in Dublin. Men verricht zendingswerk in samenwerking met de Free Church in Scotland. Naar Nigeria en Zuid-Afrika zijn zendingsdocenten uitgezonden vanuit de EPCI.
De belijdenisgeschriften zijn de Westminster Standards met de Larger and Shorter Catechismussen.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Ierland: Reformed Presbyterian Church of Ireland
![]() |
Contactgegevens:Prof. David McKay |
De Reformed Presbyterian Church of Ireland hebben we eveneens leren kennen via het lidmaatschap van de GOS. Net als met de FCS bleef de relatie met de RPCI bestaan ook nadat deze kerk en onze kerken uit de GOS traden.
De RPCI heeft de Westminster Standards als belijdenisgeschriften. Het aantal leden van de RPCI bedraagt ongeveer 5000.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Indonesië: Gereja Toraja Mamasa
![]() |
Contactgegevens:Badan Pekerja Majelis Sinode Gereja Toraja Mamasa (BPS-GTM) |
Met die kerken waar in het verleden onze zending actief is geweest, wordt het contact wat de praktische kant betreft onderhouden door deputaten buitenlandse zending. Zo ook met de Gereja Toraja Mamasa.
Het ledental van de GTM bedraagt ongeveer 135.000.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Japan: Reformed Church in Japan
![]() |
Contactgegevens:Rev. Takashi Yoshida, voorzitter synode |
Sinds de synode van 1995 onderhouden onze kerken beperkte correspondentie met de Reformed Church in Japan. De RCJ telt ongeveer 9000 leden. Haar belijdenisgeschriften zijn de Westminster Standards. De RCJ onderhoudt via haar Theologisch Seminarie in Kobe theologische banden met de TUA.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Nieuw-Zeeland: Reformed Churches of New Zealand
![]() |
Contactgegevens:Rev. B. Hoyt |
De Reformed Churches of New Zealand zijn van oorsprong ook een emigranten-kerk. Vanaf de ontstaanstijd van dit kerkverband zijn er contacten geweest met onze kerken; banden die versterkt zijn door het lidmaatschap van de GOS en sinds 1997 van de ICRC.
De RCNZ tellen ongeveer 3000 leden.
De Drie Formulieren van Enigheid vormen hun belijdenisgeschriften.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Roemenië: Biserica Evanghelica Romana
![]() |
Contactgegevens:Biserica Evanghelica Romana |
De BER ontstond in de jaren twintig van de vorige eeuw vanwege bezwaren tegen de Roemeense staatskerk met haar onbijbelse leer, veruitwendigde godsdienstoefeningen en riten. De BER kent geen belijdenisgeschriften maar hanteert wel een reformatorisch getint statuut. De BER telt ongeveer 20.000 belijdende leden. Deze vormen samen 240 locale gemeenten, verspreid over het hele land maar met een concentratie in en rond Boekarest.
Met deze kerk hebben we contact.
Verenigde Staten: Heritage Reformed Congregations
![]() |
Contactgegevens:Curch Correspondence Committeee |
De HRC zijn een Bijbelse, gereformeerde en orthodoxe denominatie, confessioneel gegrond in de belijdenisgeschriften van de reformatie en sterk beïnvloed door het Engelse puritanisme. Zij zijn in 1993 ontstaan na een scheuring binnen de Netherlands Reformed Congregations (NRC).
De HRC tellen ongeveer 2000 leden in negen kerken in de USA en Canada. De theologische opleiding vindt plaats aan de Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) te Grand Rapids.
De HRC werkt nauw samen met de FRCNA, onze zusterkerken in Noord-Amerika. Dit komt o.a. uit in de gezamenlijke opleiding van predikanten aan de PRTS. De HRC is ook lid van de ICRC.
Op onze laatste synode (2013) is besloten een officiële kerkelijke relatie aan te bieden aan de HRC.
Verenigde Staten: Orthodox Presbyterian Church of North America
![]() |
Contactgegevens:OPC |
De Orthodox Presbyterian Church hebben we leren kennen via de GOS. De synode van 1995 besloot beperkte correspondentie met deze kerk aan te gaan. De OPC tellen ongeveer 20000 leden; zij hebben de Westminster Standards als belijdenisgeschriften.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Zuid-Afrika: die Gereformeerde Kerke in Suid-Afrika
![]() |
Contactgegevens:Administratiewe Buro GKSA |
De volledige correspondentieband met deze kerken heeft een lange geschiedenis en dateert uit de periode van na de Tweede Wereldoorlog toen veel Nederlanders naar Zuid-Afrika emigreerden.
Tot voor kort bestonden die Gereformeerde Kerke in Suid-Afrika uit drie nationale synoden: de twee zwarte synoden Sinode Middellande en Sinode Soutpansberg, en de blanke synode Sinode Potchefstroom. In 2009 gingen Sinode Middellande en Sinode Potchefstroom op in de Algemene Sinode GKSA, samen met ook een klein deel van Sinode Soutpansberg.
De correspondentie met dat deel van Sinode Soutpansberg dat buiten de eenwording bleef, wordt onderhouden door deputaten buitenlandse zending.
Gezamenlijk tellen de GKSA en Sinode Soutpansberg naar schatting ruim 150.000 leden. De belijdenisgeschriften van de GKSA zijn de Drie Formulieren van Enigheid. De GKSA zijn lid van de International Conference of the Reformed Churches.
Tussen de Teologische Skool van de GKSA te Potchefstroom en de TUA is een samenwerkingsovereenkomst gesloten.
Met deze kerk hebben we volledige correspondentie.
Zuid-Korea: Independent Reformed Churches in Korea
![]() |
Contactgegevens:Drs. Heon Soo Kim |
De synode van 2007 besloot beperkte correspondentie aan te bieden aan de Independent Reformed Churches in Korea, een kleine kerkgemeenschap met vier gemeenten, vijf predikanten en 677 leden.
Deze kerken kenmerken zich door een getrouw kerkelijk meeleven en een intensieve bestudering van de gereformeerde belijdenisgeschriften.
Temidden van de brede variatie aan presbyteriaanse kerken in Zuid-Korea nemen de IRCK een eigen plaats in, met een doelbewust gereformeerde theologie.
Sinds 1973 heeft de IRCK een eigen uitgeverij die inmiddels honderddertig titels heeft gepubliceerd.
De IRCK startte in 2010 de eigen Theological Academy, waaraan ook studenten van verwante kerkelijke federaties studeren.
De IRCK is lid van de International Conference of the Reformed Churches.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.
Zuid-Korea: Kosin Protestant Church in Korea
![]() |
Contactgegevens:Rev.dr. Chong Soo Lim |
Tijdens de synode van 2001 werd besloten met deze kerken beperkte correspondentie aan te gaan.
De Kosinkerk is na de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit de grote Presbyteriaanse kerk, onder leiding van enkele predikanten die weigerden mee te doen aan de Japanse keizerverering. De belijdenisgeschriften van de Kosinkerken zijn de Westminster Standards.
De laatste jaren komt een toenemend aantal studenten uit deze kerken aan de TUA (verder) studeren.
De KPCK telt ongeveer 230.000 gedoopte leden, 1577 gemeenten en 2300 predikanten. De theologische opleiding in Chonan heeft ongeveer 400 studenten.
De KPCK kenmerken zich door grote zendingsijver, ongeveer 220 zendelingen zijn werkzaam in 46 landen wereldwijd. De KPCK zijn lid van de International Conference of the Reformed Churches.
Met deze kerk hebben we beperkte correspondentie.