Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

ISR134 Werkplek autistische jongeren

projectomschrijving

Keshet (= regenboog) High School in Jeruzalem heeft een breed palet aan leerlingen: Joods, seculier en Arabisch. Het onderwijs is ingericht rond kernbe­grippen als insluiten, dialoog en samen leven. Keshet biedt leerlingen met een speciale behoefte de mogelijkheid te integreren binnen de school. Door middel van een begeleide werkplek­er­varing en video­coa­ching helpt de school leerlingen met autisme verder in de laatste fase van hun school­loopbaan. Zo groeien ze in zelfstan­digheid en hebben ze betere kansen op de arbeids­markt.

waarom dit project?

Dit project valt volledig binnen de missie van Keshet High School waar alles draait om inclusie, accep­tatie en gelijke kansen. Het opnemen van leerlingen met speciale behoeften, zoals een stoornis in het autis­tische spectrum, was daarom een logische stap. Gespe­ci­a­li­seerde leraren werken met het overige school­per­soneel samen om deze leerlingen te helpen integreren. Autis­tische leerlingen die bijna klaar zijn met hun school­loopbaan ontvangen een leerwerkplek aangevuld met begeleiding door de betrokken medewerkers van school.

impact

De video­coa­ching pakt heel positief uit. Het effect voor de leerlingen is enorm, ze zien zichzelf waardoor hun zelfver­trouwen en zelfstan­digheid groeit. Daarnaast is de hoop dat deze leerlingen door hun werkplek­er­varing straks een goede kans maken op de arbeids­markt. Vanwege het succes is vanuit andere scholen ook interesse getoond in deze begelei­dingsvorm. Inmiddels vindt ook uitwis­seling plaats tussen leraren.

wat kunnen we leren

Iedereen mag meedoen! Dat vraagt soms extra inspanning maar levert op dat een ander met minder kansen dezelfde mogelijk­heden krijgt.
Print Friendly, PDF & Email