
kerk aan zet
De kerk kan weer terug van de rand naar het centrum van de samenleving!
De vorming van de participatiemaatschappij is sinds 2015 in volle gang nu de lokale overheden sterk zijn gereorganiseerd. Er wordt een groter beroep gedaan op de inzet van burgers. Een uitdaging en kans voor de kerk!
dichtbij burgers
De landelijke overheid heeft ervoor gekozen de zorg zo dicht mogelijk bij de burgers te organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper. De gemeenten zijn daarom verantwoordelijk geworden voor de maatschappelijk ondersteuning en de jeugdzorg.
Zij hebben vrijheid gekregen in de manier waarop ze de zorg voor haar burgers vormgeven. Sommige gemeenten kiezen voor een loket. Veel gemeenten werken met sociale wijkteams waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag.
Deze omslag in denken en handelen van de overheid is een kans voor de kerken en in het bijzonder voor de diaconie. De ontwikkelingen bieden de kerken namelijk de mogelijkheid om (meer) betrokken te zijn bij de zorg voor kwetsbare mensen en op deze manier weer midden in de maatschappij te staan.
kansen voor de kerk - visie
Omzien naar elkaar sluit nauw aan bij de Bijbelse boodschap ‘Heb u naaste lief als u zelf’. De Here Jezus gaf tijdens Zijn leven op aarde meerdere voorbeelden hoe we deze boodschap in praktijk kunnen brengen. Ook in de eerste christengemeenten en tot lang daarna zien we dat de kerken de zorg aan weduwen en wezen, zieke en zwakkere mensen als opdracht/taak op zich nemen.
Omzien naar elkaar en elkaar helpen is de kerntaak van de diaconie - dat te stimuleren en waar nodig te coördineren zodat mensen hun afhankelijkheid (zoveel mogelijk) verliezen en weer (met hulp) zelfstandig hun rollen kunnen vervullen in het leven.
Ook in het omzien naar mensen buiten de eigen kerkelijke gemeente kunnen we de liefde van Christus zichtbaar maken.
kansen voor de kerk - praktisch
Op welke manier kan de kerk/diaconie deze taak uitvoeren? We geven hieronder een aantal voorbeelden.
- De diaconie kan aanwezig zijn en (emotionele) ondersteuning bieden bij het keukentafelgesprek;
- De diaconie kan indien nodig helpen met een bezwaarschrift;
- De diaconie kan helpen met het maken van een zorgplan (zo nodig in samenwerking met professionele cliëntondersteuning zoals een consulent van MEE);
- Het kerkgebouw staat in de wijk. Het gebouw zou een rol kunnen vervullen in de samenleving. Vanzelfsprekend zijn de erediensten het centrum van de gemeente maar door de weeks zouden ook activiteiten geboden kunnen worden in het gebouw. Al dan wel of niet in samenwerking met zorgaanbieders of aanbieders van welzijn;
- De diaconie zou ook contact kunnen leggen met de wijkteams. Dat zou om meerdere redenen nuttig kunnen zijn:
- de diaconie kan duidelijk maken wat de kerk kan en wil betekenen voor eigen leden maar ook voor de mensen in de wijk;
- de diaconie kan aanbieden om hulp beschikbaar te stellen voor mensen in de wijk. Wellicht kan de kerk ook een zaal beschikbaar stellen of maaltijden organiseren met en voor bewoners van de wijk. Met het wijkteam kunnen veel praktische zaken besproken en geregeld worden. De beleidsmatige zaken kan de diaconie aandragen in het diaconaal platform en de Wmo-raad;
- de diaconie kan ook hulp vragen voor de eigen leden als er binnen de eigen gemeente niet voldoende hulp beschikbaar is.
Kortom, het wijkteam krijgt een spilfunctie als het gaat om zorg en welzijn voor de bewoners van de wijk. Voor diaconieën een speler die dichtbij is, en die praktisch kan en moet handelen. Een sparringpartner in de wijk.