
kerkjeugd en onderwijs
taak
Onze kinderen en jongeren moeten hun weg vinden in een wereld die steeds gecompliceerder lijkt te worden. Voor onze kerken ligt er de grote opdracht hen daarin bij te staan, en om de ouders te helpen in de opvoeding en begeleiding van hun kinderen. De jeugdwerkorganisaties (CGJO en LCJ) werken eraan om gemeenten toe te rusten en van materiaal te voorzien. Het werk wordt steeds meer projectmatig aangepakt. Een mooi voorbeeld daarvan is het project opvoedingsondersteuning, waar het opvoedplein Geloof in het gezin uit is voortgekomen.
De afdracht komt voor 90% ten goede aan dit werk. Het deputaatschap ziet in goed overleg met de jeugdwerkorganisaties toe op hun functioneren en de besteding van de gelden. Daarnaast vindt bezinning plaats en worden contacten onderhouden, bijvoorbeeld met de studentenverenigingen.
secretaris
M.L. Bos-Valkenburg
Kompas 1
3904 PN Veenendaal
t 0653463958
m marloeslv@hotmail.com
Geloof in het gezin
zie ook www.geloofinhetgezin.nl
Geloof in het gezin is een project van de Christelijke Gereformeerde Kerken, onder leiding van deputaten kerkjeugd en onderwijs, om ouders en kerken te ondersteunen in de christelijke opvoeding. We hopen natuurlijk ook ouders uit andere kerken te kunnen inspireren en we werken samen met allerlei christelijke organisaties. Onze speerpunten zijn:

materialen
website
Ons opvoedplein is een plek waar je heerlijk kunt grasduinen, ideeën opdoen en antwoorden vinden voor al je vragen rond opvoeding.
plaatselijke gemeente
missie
Nog meer lezen over onze uitgangspunten? Download dan hier onze missie.
dit project steunen
We zijn dankbaar dat via de kerkelijke omslagen van de Christelijke Gereformeerde Kerken een financiële bijdrage aan dit project wordt geleverd. Wanneer u dit project wilt steunen met een gift, waardoor we nog meer mogelijkheden krijgen om kerken en ouders de helpende hand te bieden, kunt u dit doen door uw bijdrage over te maken naar: NL52 INGB 0000 5353 00 ten name van Landelijk Kerkelijk Bureau Chr Geref Kerken met vermelding 'Geloof in het gezin'.

project 'Visie op jongeren'
Samen met het CGJO en LCJ zijn we als deputaten een project gestart waarbij het bereiken en zien van ALLE jongeren centraal staat. Dit project hebben we de naam gegeven: ‘Visie op jongeren’. We zien voor onszelf de opdracht om te zorgen voor besef van urgentie en bewustwording binnen gemeenten. Besef van urgentie omdat geloof en kerk bij veel jongeren hun relevantie verliezen wat zich vertaalt in een toenemend aantal jongeren dat de kerken verlaat. Ook dienen we te werken aan bewustwording van waar jongeren mee bezig zijn en wat ze nodig hebben.
Het is onze opdracht om aan onze jongeren te laten zien wat geloof in Jezus Christus juist in deze tijd en wereld te bieden heeft. Graag willen we kerkenraden / gemeenten helpen om in hun jeugdbeleid hieraan (meer) inhoud te geven en aan bestaande verlegenheid voorbij te komen. Dat is het doel van dit project. De focus ligt vooral bij die jongeren die we via catechese en clubwerk niet of nauwelijks meer bereiken.
In 2018 is het eerste onderzoek van dit project afgerond. Dit onderzoek is tevens uitgevoerd door de beide jeugdbonden, CGJO en LCJ. Het onderzoek geeft antwoord op tweetal onderzoeksvragen: ‘Hoe bereiken we alle jongeren in de gemeente? En hoe kunnen kerken daarvoor worden toegerust?’
De conclusie van dit onderzoek was dat het kerkelijke gemeenten lang niet altijd lukt om alle jongeren te bereiken. Een van de aanbevelingen uit het rapport voor verder onderzoek, was de wens om jongeren zélf te spreken en de behoefte aan een wetenschappelijke (theologische) literatuurstudie.
download het rapport:
Met deze aanbeveling zijn de beide jeugdbonden aan de slag gegaan. Van 2019-2021 zijn er 21 jongeren geïnterviewd en hebben er drie groepsinterviews plaatsgevonden. In samenwerking met de TUA (bachelorstudent) is er ook een literatuurstudie aan toegevoegd. De hoofdvraag van dit onderzoek is: ‘Waarom is het voor jongeren relevant om zich te binden aan de kerk?’
In het onderzoek wordt achtereenvolgens over de jongeren, binding, kerk en ouders gesproken. Na een analyse van de interviews, worden de bevindingen van de literatuurstudie en interviews gecombineerd en is er een antwoord gegeven op de hoofdvraag.
download het rapport: