
wijkteams
wat doet een wijkteam
Een wijkteam helpt de burger een oplossing te vinden wanneer er behoefte is aan ondersteuning of hulp; zowel op het gebied van wonen, als welzijn en zorg. Soms door het inschakelen van mensen uit de eigen omgeving, soms door het inschakelen van vrijwilligers. Lukt dit niet, dan zorgt het wijkteam voor professionele ondersteuning zoals de zorg van een wijkverpleegkundige.
wie maken er deel vanuit?
Een wijkteam bestaat uit professionals van verschillende organisaties. Gemeenten bepalen zelf hoe ze een wijkteam inrichten. In sommige wijkteams neemt ook een huisarts zitting.
voordelen van een wijkteam
Het grote voordeel van een wijkteam is dat mensen niet langer zelf hoeven te zoeken tussen de vele organisaties en instanties. Het wijkteam biedt burgers - op één adres en dichtbij - toegankelijke zorg en ondersteuning. Men kan er terecht voor hulp, begeleiding en informatie over bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, leven met een beperking, veilig zelfstandig thuis blijven wonen, activiteiten in de buurt, werk, inkomen en gezinsrelaties.
per gemeente verschillend
De inrichting van de wijkteams of het zorgloket verschilt dus per gemeente. Wat voor iedere gemeente geldt, is dat de gemeente nadrukkelijk een beroep zal doen op het sociale netwerk / de naaste omgeving van de hulpvrager. Met als doel de financiële houdbaarheid van de zorg te vergroten, de zelfredzaamheid van de mensen te versterken en het omzien naar elkaar te stimuleren.