
synodenieuws
Ook dit jaar krijgt u via onze website een impressie van de synode. De eerdere vergaderingen zijn terug te zien via de livestreamopnamen op www.cgk.nl/live.
De bidstond voorafgaand aan deze synode van 13 juni jl. kunt u terugluisteren op de website van de gemeente van Dordrecht-Centrum.
De moderamenleden (van links naar rechts):
ds. S.P. Roosendaal (2e scriba), ds. P.D.J. Buijs (assessor), ds. J.G. Schenau (praeses), ds. L.A. den Butter (1e scriba).


vervolgvergaderingen mei 2022
vervolgvergaderingen april 2022
Lees de verslagen van de synodedagen (tekst van ds. J. Oosterbroek, foto's van br. J.W. Toornstra):
vervolgvergaderingen sept/nov 2020 | jan/mrt/jun 2021
tweede vergaderweek 28-31 januari 2020
eerste vergaderweek 12-15 november 2019
Lees de verslagen per dag (tekst van ds. J. Oosterbroek, foto's van br. J.W. Toornstra):
In de eerste zittingsweek van de synode werd over twee zaken een procedurebesluit genomen.
- Vrouw en ambt
Met betrekking tot de revisieverzoeken over vrouw en ambt besloot de synode dat een procedurevoorstel goedkeuring ontvangt. In dat voorstel staat dat de synodale commissie nog deze periode spreekt met de kerkenraden die vrouwen in de ambten hebben bevestigd, met een aantal zusters uit onze kerken die om een gesprek verzochten, met ds. B. Loonstra, met de GKv, de NGK en andere betrokken partijen. Na die gesprekken zal commissie 7 met een rapport komen dat ter bespreking op de synode zal komen. Men moet er rekening mee houden dat zulks niet voor de derde zittingsweek beschikbaar zal zijn. Hopelijk kan de synode op deze manier een weg wijzen die de kerken in de ontstane situatie kunnen gaan.
- Adviescommissie ambtsstructuur
Het tweede onderwerp betreft een procedurevoorstel met betrekking tot de vragen naar de ambtsstructuur. In een aantal rapporten vindt u de vragen naar de ambten. De synode besloot daarom een commissie aan te stellen die zich bezint op de structuur en de invulling van de ambten.
Het gaat om de volgende zaken:
- het onderscheid tussen kerkelijke- en niet-kerkelijke docenten aan de TUA;
- het uitspreken van de zegen door niet-predikanten;
- de bediening van de sacramenten en de uitvoering van andere kerkelijke handelingen door niet-predikanten;
- de positie van de evangelist;
- het stichtelijk woord naar art. 3. K.O.;
- de predikant met bijzondere opdracht naar art. 6 K.O.;
- de vragen rond mobiliteit, beroepingswerk en de positie van de kerkelijk werker in het kader van maatschappelijke tendensen;
- de openstelling van de ambten voor zusters;
- waarbij de commissie ambtsstructuur op bovengenoemde punten richting zal wijzen en de eindverantwoordelijkheid voor de rapportage bij commissie 7 ligt.
afgevaardigden bijeen op bezinningsdag - 4 oktober 2019
In de aanloop naar de eerste zittingsweek van de CGK-synode komen de afgevaardigden in Veenendaal bijeen om elkaar te ontmoeten en van hart tot hart te spreken. In een aantal bijdragen brengen verschillende afgevaardigden hun persoonlijke gebed voor de synode onder woorden. Nodig voor iedere afgevaardigde is het gebed voor elkaar, het samen buigen voor Gods Woord en het nemen van besluiten in liefde tot God en de kerk.
horen, zien, schrijven
De dag wordt geopend door de preses, ds J.G. Schenau, met een meditatie over de verschijning van de verheerlijkte Christus aan Johannes op Patmos. In het visioen is de volgorde horen, zien, schrijven. Eerst het Woord van de Heiland horen, dan zien dat Hij tussen de gouden kandelaren – Zijn gemeenten – wandelt en voor hen zorgt. Vervolgens wordt Johannes ingezet ten dienste van de opbouw van de kerken. De synode zal ook die volgorde dienen aan te houden.

liefde, trouw, eenheid
In zes groepen wordt vervolgens doorgesproken over de vragen omtrent het persoonlijke gebed en de verwachting van de synode.
Na de groepsbespreking is er gelegenheid om in een open ronde persoonlijke opmerkingen te maken. Kenmerkende woorden die gebruikt worden zijn liefde, eenheid, waarheid, getrouwheid. Verschillende keren wordt ook de noodzaak tot verootmoediging voor de Heere benadrukt. Maar ook roepen afgevaardigden elkaar op om met betrekking tot genomen besluiten zoveel liefde te beoefenen dat we ons allen daaraan houden. Daarnaast klinkt ook de oproep om elkaar te verdragen en in liefde ruimte te gunnen.
De vraag wordt geopperd of in onze diversiteit de route verkend moet gaan worden om als kerkverband aan te sluiten bij een ander kerkverband, dan wel plaatselijke kerken in liefde de ruimte te geven en te helpen dat zelfstandig te doen. Dit vindt enige bijval maar anderen spreken van de overtuiging dat de Heere ons op dit ogenblik roept om de huidige vragen moedig te beantwoorden vanuit de dankbaarheid voor wat altijd als christelijk-gereformeerd heeft gegolden.
ondersteunen, dienen, corrigeren
Prof. H.J. Selderhuis laat licht schijnen over het ontstaan, de werkwijze en de betekenis van de synodale vergadering. De synode is de georganiseerde vorm om elkaar te ondersteunen, te dienen en elkaar bij de leer te houden. In besluiten genomen met meerderheid van stemmen voegt de minderheid zich naar de meerderheid. Juist ook vanwege het gebed dat gedaan is en waarbij de Heere gevraagd is om Zijn leiding. Afgevaardigden zitten op de synode niet namens maar wel vóór Urk, Zwolle, Den Haag en Scheveningen omdat deze gemeenten deel uitmaken van de kerk van Christus.
verwachting, gebed, vergeving
In een tweede ronde van bijdrage komt de vraag aan de orde naar de persoonlijke verwachting van de synode. Daarbij kunnen sommige afgevaardigden terugkijken op goede ontmoetingen en gesprekken tijdens voorgaande synoden. Anderen, voor het eerst afgevaardigd, vinden het nog onwennig en hopen dat ieder zich zal laten leiden door de Heilige Geest. Een enkeling deelt zijn negatieve ervaring vanuit een vorige synode en hoopt dat dit geen herhaling zal vinden. Er is bij sommigen kritiek op de afvaardiging die niet representatief zou zijn voor het geheel van de kerken. Maar het eindigt met de hoop dat de synode de juiste en evenwichtige beslissingen zal nemen die de kerken zullen dienen als geheel. Daarvoor is het gebed van Daniël nodig die bidt: “O Heere, hoor, o Heere, vergeef.”
aanbevelingen en videoboodschap
Vanuit de tweede ronde van de groepsgesprekken komen aanbevelingen voor de synode. Daarin klinkt met name de oproep om geen politiek te bedrijven maar biddend te luisteren naar Gods Woord en naar elkaar om zo te komen tot duidelijke besluiten.
Tot slot kijken de afgevaardigden naar een videoboodschap vanuit het grondvlak. Drie gemeenteleden (17, 31 en 93 jaar) uit verschillende delen van het land spreken over hun hoop, verwachting en gebed voor de komende synode.
Met elkaar in het hart te zien is een begin gemaakt om in november samen de rapporten te gaan behandelen en biddend om de leiding van Gods Geest tot goede besluiten te komen.