
theologische universiteit
aan het Wilhelminapark
De Theologische Universiteit heeft een rijke en lange geschiedenis. In 1894 werd de Theologische Hogeschool opgericht, sinds 1919 gevestigd in Apeldoorn aan het Wilhelminapark, dichtbij het centrum. Het ruime herenhuis waarin de opleiding begon, is inmiddels uitgebouwd tot een modern gebouwencomplex. In de jaren 1980 kreeg de opleiding de status van universiteit, zodat de officiële naam nu is: Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
ontwikkeling en uitbreiding
De opleiding heeft een gestage ontwikkeling en uitbreiding doorgemaakt. De studenten, docenten en het onderwijsondersteunend personeel van de TUA vormen een hechte gemeenschap die zich vanuit een hartelijke verbondenheid met de gereformeerde geloofstraditie wil inzetten voor de ontwikkeling en vernieuwing van een Bijbels georiënteerde, gereformeerde theologie.
deputaten Theologisch Universiteit
De kerken hebben zich altijd ingezet voor een eigen predikantenopleiding. De broeders die graag predikant in de christelijke gereformeerde kerken willen worden, studeren er. Maar de opleiding staat sinds 1974 ook open voor anderen die theologie willen studeren, op gereformeerde leest geschoeid. Vijf hoogleraren, een aantal docenten en verschillende medewerkers begeleiden de ruim 100 studenten.
Drie deputaatschappen geven de kerkelijke verantwoordelijkheden inhoud:
- het curatorium: negen predikanten hebben - in nauw overleg met het college van hoogleraren - de verantwoordelijkheid voor het aannemen en kerkelijk begeleiden van de studenten die zich specifiek op het predikantschap in onze kerken voorbereiden;
- het deputaatschap toezicht: vijf leden van onze kerken oefenen in overeenstemming met de wettelijke bepalingen (de Universiteit is immers een door de overheid erkende opleiding) toezicht uit op o.a. de kwaliteit en de financiële situatie van de Universiteit; in het bijzonder benoemt dit deputaatschap het college van bestuur, dat aan hem verantwoording over het gevoerde beleid schuldig is;
- het deputaatschap studie- en stimuleringsfonds: dit fonds is toegankelijk voor de studenten die onder de verantwoordelijkheid van het curatorium vallen en die geen recht hebben op studiefinanciering (bijvoorbeeld door hun leeftijd). Ook kunnen christelijke gereformeerde predikanten die een proefschrift voorbereiden een beroep doen op dit fonds.
secretaris curatorium
Ds. C.J. Droger
Schiedamseweg 137
3134 BG Vlaardingen
t 010 - 234 42 88
m cjdroger@solcon.nl
secretaris raad van toezicht
mr. drs. H.M. Oevermans
Ganzerik 28
6721 RK Bennekom
t 06-52537092
m hm.oevermans@solcon.nl