
umoja
wat is Umoja
Umoja is een woord uit Afrika dat is overgewaaid naar allerlei delen in de wereld. Het betekent ‘saamhorigheid’. Umoja staat voor een gemeenschap die samen de problemen waar ze tegenaan loopt, aanpakt. Een gemeenschap die zich verantwoordelijk voelt voor elkaar; in het bijzonder voor wie zwak, ziek en kwetsbaar is.
achtergrond
In Afrika was er jarenlang een geest van afhankelijkheid. Armen over elkaar en hand ophouden tot er iemand kwam helpen. In landen als Oeganda en Kenia was er aan het einde van de vorige eeuw veel onzekerheid en angst door geweld en hongersnoden. Mensen dachten dat het einde van de wereld nabij was en riepen in hun nood tot God. Door een geestelijk ontwaken ging men kijken naar wat God hun had gegeven aan onderlinge gemeenschap, natuurlijke hulpbronnen en saamhorigheid. Een werk van de Heilige Geest! Dat veranderde de houding van miljoenen mensen in deze landen. Maar niet alleen daar …
umoja in Nederland
Ook in Nederland neemt de belangstelling voor dit concept toe. Umoja stimuleert een verlangen naar onderlinge verbondenheid. Saamhorigheid in de gemeente die vanzelfsprekend uitwaaiert naar buiten. Op zich is dat niet nieuw. We kunnen voorbeelden noemen dichtbij en verder weg. Maar deze beweging uit een ander continent wil dit verlangen weer krachtig maken. Saamhorigheid. Verbondenheid met elkaar binnen de kerkelijke gemeente en verder. Onbedoeld en onbewust.
We geloven dat Gods Geest tot grote dingen in staat is. Onafhankelijk van onze acties. Maar we geloven ook dat God mensen erbij inschakelt. Een kernvraag daarbij is: Hoe kun je kerk zijn met de beide benen in de buurt?
wie …
Die vraag bracht Tear, Present en het Platform Diaconale Samenwerking (PDS) van de 3G-kerken (Christelijke Gereformeerde kerken, Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en Nederlands Gereformeerde Kerken) bij elkaar.
Tear heeft kennis van en expertise met het Umoja-programma in het buitenland en in Nederland. Present heeft kennis van het werken in buurten en daarnaast in tientallen plaatsen een relatienetwerk met lokale kerken. De 3G kerken hebben expertise en ervaring met het werken met lokale kerken en zijn verworteld in deze kerken.
aanpak
Deputaten diaconaat (vertegenwoordigd in PDS) zetten zich met de andere partners in om het verlangen naar deze saamhorigheid handen en voeten te geven.
We hebben onze eigen trainers die uw gemeente willen helpen met Umoja aan de slag te gaan, door middel van een training in uw gemeente.
Met de training helpen we u op weg, maar van begin af aan ligt het eigenaarschap bij de plaatselijke gemeente.
Meer informatie? Vraag ernaar via diaconaat@cgk.nl.
Meer lezen? Kijk op www.umojanederland.nl.
Cors Visser schreef in het kader van Umoja het boek 'De spelende kerk'.