
Venda
Venda is het woongebied van de Venda’s in Zuid-Afrika’s meest noordelijke provincie Limpopo. Het grenst in het noorden aan Zimbabwe, in het oosten aan het Krugerpark. Hoofdstad is Thohoyandou (‘Kop van de olifant’). Vlak daarnaast ligt Sibasa, de vestigingsplaats van het Bible and Training Institute Iyani. De voertaal is voornamelijk Tshivenda, maar de meesten spreken ook goed Engels.
Het zendingswerk in Venda begon in 1961, toen artsen en zendelingen werden uitgezonden. Later werd het werk uitgebreid met het vormings- en toerustingswerk aan de Iyani Bijbelschool. In 1992 vertrokken de laatste Nederlandse zendingswerkers uit Venda. Zending heeft relaties met de vele gemeenten die uit het eerste begin zijn ontstaan.
Op een na heeft geen enkele gemeente nog financiële steun nodig. De kerken kunnen zichzelf onderhouden. Alleen het bijdragen aan de kosten voor het gemeenschappelijke Bible and Training Institute Iyani gaat boven hun macht.

opleiding en staf
Iyani ligt op een heuvel in Sibasa, dicht bij de stad Thohoyandou. Ooit werd Iyani opgericht om evangelisten op te leiden, maar sinds lange tijd is het een instituut dat veel breder kijkt.
Er zijn programma’s waarmee kerkenraden alle vrijwilligers in de kerk een training kunnen laten volgen.
Daarnaast is er ook grote aandacht voor directe vorming van jongeren, via conferenties die druk bezocht worden.
Ds. Silas Nefefe, directeur van Iyani, wordt terzijde gestaan door zijn secretaresse Joyce Mmango en door stafmedewerker Edward Tshikovele. Samen zetten zij zich er ook voor in om Iyani zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te maken. Dat gebeurt o.a. doordat het instituut zijn slaapplaatsen ook aanbiedt aan studenten die (tijdelijk) in de stad Thohoyandou moeten zijn voor studieprojecten. Bovendien wordt de grote hal verhuurd voor allerlei gelegenheden.

jongeren en aids
Er is in Venda veel aandacht voor de jongeren van de kerk. Velen van hen zitten met een vraag die nauwelijks concreter kan: ‘Hoe blijf ik leven?’ Een vraag die bij de afschuwelijke gevolgen van de hiv/aidsepidemie in Zuid-Afrika van het grootste belang is. Onderling praten de jongeren over hiv, maar de predikanten stellen het onderwerp ook aan de orde in gesprekken met hen. Zij hebben behoefte aan een duidelijk antwoord.
Ds. Nefefe ziet de jongeren van de kerk en kent hun vragen. Hij aarzelt niet de hivproblemen aan de orde te stellen in de cursussen die hij heeft opgesteld en samen met zijn collega’s geeft. Dat levert boeiende en leerzame gesprekken op.
Vooral in de zomervakanties komen veel jongeren (van 9-15 jaar) naar Iyani, soms 400 tot 500 per week. Velen kunnen een plekje vinden in de slaapzalen op het instituut. Op het binnenplein of in de grote hal is voldoende accommodatie om te eten en te drinken. Onderwerpen die tijdens zo’n cursusweek worden aangesneden zijn onder andere seksualiteit, gezag en opvoeding in het licht van de Bijbel’.

samenwerking
Naast Iyani bestaat er ook een theologische opleiding die de naam Heidelberg Theological Seminary draagt. Dat heeft te maken met een scheuring in de kerken in Zuid-Afrika in het verleden.
De kerken hebben nu besloten dat beide opleidingen moeten samengaan. Volgens ds. Nefefe betekent dit dat met name de opleiding van theologiestudenten nog praktijkgerichter kan worden.
Ds. Nefefe is nu niet alleen directeur van Iyani, hij is ook vice-principaal van Heidelberg Theological Seminary. Het is de bedoeling dat het nieuwe opleidingsinstituut geleid wordt door de huidige principaal van HTS, ds. Tshililo Liphadzi. Ds. Nefefe hoopt, als de fusie is afgerond, met pensioen te gaan.