
werkloosheid
gevolgen werkloosheid
Verlies van je baan betekent allereerst minder inkomen. Wanneer je werkloos wordt, heb je meestal recht op een WW-uitkering. Dit is eerst 75% en later 70% van het laatst verdiende inkomen. De duur is afhankelijk van het ‘arbeidsverleden’. Voor meer informatie zie www.uwv.nl. Over de wijze waarop diakenen kunnen omgaan met financiële problematiek bij gemeenteleden verscheen de Diacoon ‘Als het om de centen gaat’.
N.B. Verlies van werk heeft ook emotionele gevolgen. Het kan worden vergeleken met een rouwproces. Het is goed hiervoor oog te hebben in de omgang met werklozen in de gemeente.
risicogroepen
Vooral oudere werknemers lopen het risico langdurig werkloos te worden. Boven de 55 jaar is de kans om weer een baan te vinden erg klein. Deze groep vraagt bijzondere aandacht op financieel gebied.
De duur van een WW-uitkering wordt steeds korter, terwijl de AOW-leeftijd stijgt. Iemand van 55 jaar die zijn baan verliest loopt het risico om zo’n 10 jaar geen uitkering te krijgen. Wanneer er sprake is van een eigen huis met overwaarde of een partner met inkomen bestaat er meestal geen recht op een bijstandsuitkering. Het gevolg kan ingrijpend zijn: armoede totdat de pensioenleeftijd bereikt wordt.
Jongeren zijn een andere risicogroep. Wanneer niet snel na het afronden van een opleiding werk gevonden wordt, bestaat de kans dat nieuwe lichtingen schoolverlaters de voorkeur van werkgevers krijgen. Als gevolg hiervan kunnen jongeren makkelijk de aansluiting met de arbeidsmarkt verliezen en terecht komen in langdurige werkloosheid.
verborgen werkloosheid
Speciale aandacht is nodig voor de groeiende groep ‘zzp-ers’. Omdat zij als zelfstandige geen recht hebben op een uitkering bij onvoldoende werk kan er makkelijk financiële problematiek ontstaan. Ook bij ouderen kan er sprake zijn van verborgen werkloosheid, omdat soms niet duidelijk is of iemand al pensioengerechtigd is of niet.
wat kan de kerk/diaconie doen?
- Oog hebben voor financiële en emotionele problematiek.
- Aandacht geven zonder te betuttelen of mensen als slachtoffer te behandelen.
- Onderling contact tussen werklozen stimuleren.
- Activiteiten voor werklozen stimuleren.