
zorg
Per 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten en zorgverzekeraars hebben meer taken gekregen. Voor gemeenteleden die zorg nodig hebben, is het niet altijd even overzichtelijk. Waar moet ik voor wat zijn? Waar heb ik recht op?
als diaken kunt u helpen
Als diaken of diaconaal betrokkene kunt u gemeenteleden bijstaan. Daarvoor hoeft u niet zelf alles te weten. Gemeenteloketten maar ook diverse websites bieden hulp.
hulp nodig?
Een handige website voor 'digitale' hulp is www.regelhulp.nl. Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die op zoek is naar zorg en ondersteuning. Hiervan is ook een app beschikbaar, zodat u zelfs tijdens een (diaconaal) bezoek erachter kan komen welke zorg de persoon in kwestie mag verwachten.
Is de materie te moeilijk of wilt u dat iemand met kennis van zaken met u meedenkt, dan wijzen we u op www.mee.nl/wmo. Een consulent van stichting Mee gaat met u en de hulpvrager in gesprek en maakt een ondersteuningsplan. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Voor ondersteuning voor mantelzorgers verwijzen we u naar: www.npvzorg.nl/thema/mantelzorg.
wetgeving
De volgende vier wetten zijn actief:
Wmo
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking ondersteuning kunnen krijgen. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Zij krijgen bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of een rolstoel.
Lees meer…
Jeugdwet
Vanaf 2015 staat bijna alle jeugdhulp onder verantwoordelijkheid van de gemeente. Wat betekent dat voor uw kind? Lees meer via rijksoverheid.nl of hoeverandertmijnzorg.nl.
Wet langdurige zorg
De nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig hebben. De wet heeft de huidige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen. Voor mensen die in 2014 gebruik maakten van de AWBZ geldt een overgangsregeling.
Lees meer …
Participatiewet
Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die nog kunnen werken maar daarbij wel ondersteuning nodig hebben. Wat zijn hiervan concrete gevolgen?
Lees meer …
Tip: infoblad in begrijpelijke taal
Meer lezen? Ieder(in) heeft een infoblad samengesteld met daarin de vier wetten uitvoeriger besproken in begrijpelijk taal. Bekijk dit infoblad…