Projectomschrijving

In Ghana staat het basisonderwijs op een zeer laag niveau. De overheid heeft te weinig middelen voor het voorzien in goede gebouwen en onderwijskrachten. Hierdoor zitten de klassen te vol (rond de 50 kinderen per klas) en zijn er nagenoeg geen leermiddelen.

De regio Ahanti is een plattelandsregio in Ghana. Hier staan de basisscholen ver uit elkaar, zodat kinderen soms wel 5 of 6 km. hebben te gaan om bij hun school te komen. En dat gebeurt vooral lopend, fietsen zijn er niet veel.

Waarom dit project?

In het dorp Akrofonso was er geen school. Kinderen moesten lang lopen om bij een basisschool te komen. Daarom gingen veel kinderen uit het dorp niet naar school. Sommigen vonden het ook niet veilig genoeg.

Gerrie Kreijkes en Gerrit de Wind uit de gemeente van Dedemsvaart kwamen in contact met Jones Mensah, een onderwijzer en Alex Ofouri een vertegenwoordiger van de gemeentschap ter plaatse en omliggende dorpen. Ze trokken zich het gebrek van de school aan en kwamen met een plan om in de loop van een aantal jaren een complete school te bouwen en ook het starten van het onderwijs te ondersteunen. Zo begon het plan voor de Ebenezer Community School in 2021. De bouw is nu op de helft. Er is ook een verlangen om een schoolbus aan te schaffen.

De onderwijzers zullen de bijbelverhalen aan de kinderen vertellen. En doordat kinderen leren lezen kunnen ze ook de bijbelverhalen zelf lezen. Ook is het de visie van het bestuur om vanuit een christelijke basishouding de liefde van Jezus Christus vorm geven in de harten van de kinderen.

Impact

Deze basisschool is een kans voor arme kinderen om een goede basisopleiding te ontvangen. Hierdoor wordt hun mogelijkheid op een goede vervolg opleiding of werkplek vergroot. Wie een goede opleiding ontvangt ziet ook meer mogelijkheden om het land te helpen ontwikkelen. Om niet alle landbouwproducten uit te voeren, maar om ze te bewerken en er waarde aan toe te voegen.

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Opvangcentrum straatkinderen

Lees meer

Opvang en begeleiding weeskinderen (Sun City)

Lees meer

Opvang en begeleiding weeskinderen (Thembalethu)

Lees meer