Projectomschrijving

Toen dominee John in de stad Ghanzi, Botswana, Sanjongeren op straat zag rondhangen terwijl ze eigenlijk op school zouden moeten zitten, besloot hij daar wat aan te doen. Met zijn team gaat hij de straat op om met de jongeren en hun verzorgers in gesprek te gaan. Dominee John vangt jongeren op en biedt steun. Ook zoekt hij de jongeren op die ver weg in de velden wonen waar hun ouders het vee hoeden. Ook deze jongeren gaan vaak niet naar school. Wie niet (terug) naar school kan, leert een vak. Dit geeft hoop voor jongeren in een soms uitzichtloze situatie.

Waarom dit project?

Wie een vak heeft geleerd, vindt makkelijker een baan. Wie zijn eigen geld verdient, kan voor zichzelf en zijn familie zorgen. School is dus belangrijk voor de toekomst van de jeugd van Ghanzi. Dominee Johannes wil tot deze jongeren doordringen en ze aanmoedigen om (terug) naar school te gaan. Met zijn veldwerkers zoekt hij de kinderen die afgelegen wonen op. Hij gaat met de jongeren en hun ouders in gesprek en is vast van plan om het aantal ‘drop-outs’ terug te dringen.

Impact

Dominee John organiseert kampen en start praatgroepen. Hij geeft trainingen in sociale vaardigheden en overlegt met leraren. Daarnaast brengt hij het probleem in kaart, zodat hij erover met lokale overheden in gesprek kan gaan. Sanjongeren die betrokken zijn bij dit project krijgen zelfrespect en worden voor voller aangezien. Zij die eerst op straat leefden, gaan nu naar school en leren een vak.

Wat kunnen we leren?

Kinderen en jongeren wereldwijd hebben volwassen rolmodellen nodig: rechtvaardige, verantwoordelijke mannen en vrouwen. Een Afrikaans spreekwoord luidt: ‘It takes a village to raise a child’. Er is een heel dorp, een hele gemeenschap betrokken bij de opvoeding van een kind. Mooi als volwassenen hun verantwoordelijkheid nemen.

 

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Peuterschool Kaikagu

Lees meer

Werkvoorbereidings­traject straatjongeren

Lees meer