Tropische storm richt grote ravage aan

De tropische storm Freddy, die voor de tweede keer in een maand tijd over het zuiden van Afrika raast, laat een spoor van vernieling achter in Mozambique en buurlanden. De stormachtige wind en gigantische neerslag zijn desastreus voor met name de centrale delen van Mozambique. In het land viel in de afgelopen vier weken meer regen dan er normaal gesproken in een jaar valt. Grote delen zijn overstroomd en daken zijn van gebouwen gerukt. De storm heeft aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt. Hoewel Freddy voorbij is, heeft het rampgebied nog te maken met zware regenbuien en windstoten tot 140 kilometer per uur.

Ingrijpende gevolgen

Het precieze dodental als gevolg van het noodweer is nog niet bekend. Naar schatting heeft de storm 400 mensen in zuidelijk Afrika het leven gekost. Zeker 200.000 mensen in Mozambique hebben geen huis meer. In veel delen van het land is de stroomvoorziening uitgevallen en werkt ook het telefoonnetwerk niet meer.

Mozambique en buurlanden kampen met een cholera-uitbraak, met 3000 besmettingen per week. Door overstromingen neemt de kans op cholera toe, omdat de ziekte zich verspreid via drink- en grondwater.

Voedsel en noodhulp

Via onze partner CODESA willen we hulp bieden juist daar waar de nood erg hoog is: daar waar mensen geen dak boven hun hoofd hebben, geen eten en sanitaire voorzieningen. We willen helpen met voedsel, medicijnen, tenten en andere noodzakelijke zorg. Hoop brengen waar wanhoop heerst. Helpt u mee?

Uw steun

Bid mee voor de getroffenen en hulpverleners. Giften kunnen overgemaakt worden op IBAN NL52 INGB 0000 5353 00 t.n.v. Landelijk Kerkelijk Bureau o.v.v. noodhulp Mozambique; of in het geval van een actie in jouw gemeente voor dit noodhulpproject, op het rekeningnummer van de diaconie. Hartelijk dank!

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten